- Πληροφορίες
- Δήμος Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου
Α. Ανδρέου: "Δύσκολη η μεταρρύθμιση όμως έχουμε την όρεξη και τη θέληση για να πετύχουμε"
Από το Ιούλιο, η περιοχή μας έχει αλλάξει. Τώρα πια δε λέμε απλά Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωριο, αλλά και Διαμέρισμα Αλάμπρας, Διαμέρισμα Νήσου και ούτω καθ' εξής. Και όλα μαζί είναι Διαμερίσματα του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου.
Ο χρόνος που πέρασε δεν είναι μεγάλος. Η μετάβαση δεν έγινε ακόμα αντιληπτή στο μεγάλο της μέγεθος, ενώ τα προβλήματα και οι δυσκολίες αυτής της είναι αρκετά. Επιχειρούμε σήμερα ένα κύκλο γνωριμίας με τους ανθρώπους που εκλέξαμε για να αναλάβουν να φέρουν εις πέρας αυτή τη μετάβαση. Μιλάμε με τον Αντιδήμαρχο Πέρα Χωρίου Ανδρέα Ανδρέου ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην μετάβαση και ότι χρειάζεται χρόνος έως ότου αυτή επιτευχθεί.
Να ξεκινήσουμε από την προηγούμενη σας θητεία στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Πέρα Χωριού. Τι είχατε και πως περιμένατε αυτήν την αλλαγή;
Ως μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου ήλπιζα και ελπίζω ότι θα έχουμε μια ομαλότερη κατάσταση σε ότι αφορά την προσφορά υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού. Αυτό που βρήκαμε όμως είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Έχουμε ακόμη δυσκολίες. Είμαστε ακόμη στην αρχή της μετάβασης. Θέλει ακόμα χρόνο και νομίζω είναι αντιληπτό και από τον κόσμο αυτό. Έγινε μια συνένωση έξι κοινοτήτων και φαίνεται ότι θέλουμε περισσότερο κόσμο και καταμερισμό των υπηρεσιών ανα Διαμέρισμα.
Σίγουρα δεν είναι όπως προηγουμένως όπου σαν Κοινοτικό Συμβούλιο είμασταν “άρχοντες” στον τόπο μας.
Χάσαμε την ανεξαρτησία και την αυτοδυναμία μας με ότι και αν σημαίνει αυτό. Επίσης χάσαμε και την ευελιξία μας διότι ως Κοινοτικό Συμβούλιο με τα καλά μας και τα κακά μας είμασταν πιο ευέλικτοι.
Τώρα χαριτολογώντας είμαστε σαν μια "βάρκα στον ωκεανό και πάμε όπου μας πάρουν τα κύματα".
Ακολουθούμε το σχέδιο, όμως έχουμε αυτές τις τεχνικές δυσκολίες και την έλλειψη πόρων για να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Πιστεύω όμως ότι όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Ποιές οι ευθύνες του Δημοτικού Διαμερίσματος προς το Δήμο Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου;
Βασικά ο Δήμαρχος μεταβιβάζει τις εξουσίες του σε όλους του Αντιδημάρχους. Με αυτό σαν δεδομένο υπεύθυνος για την καθαριότητα, τις υπηρεσίες, την κοινωνική πρόνοια, το προσωπικό και ούτω καθ' εξής για το Διαμέρισμα του Πέρα Χωριού είναι ο Αντιδήμαρχος του.
Παράλληλα το κάθε Διαμέρισμα ανέλαβε και ένα τμήμα του Δήμου. Εμείς σαν Δημοτικό Διαμέρισμα Πέρα Χωριού αναλάβαμε τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου. Κάθε αναπτυξιακό έργο που ξεκινά στο Δήμο Νότιας Λευκωσίας- Ιδαλίου θα στεγάζεται εδώ. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχουμε τα χρονοδιαγράμματα της υλοποίησης των έργων για να παράξουμε τελικά το έργο που υποσχεθήκαμε στον κόσμο μέσα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Ήδη το κάθε Διαμέρισμα έχει ετοιμάσει και θα υποβάλει τα χρονοδιαγράμματα του σε βάθος πενταετίας και στον ανάλογο χρόνο αυτά θα καταλήξουν στις Τεχνικές Υπηρεσίες, στις οποίες θα ελέγχεται το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.
Πιστεύω ότι το Τεχνικό Τμήμα είναι το πιο δύσκολο τμήμα, γιατί πρέπει να ακολουθεί πιστά το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε ένα πλάνο πενταετίας, στο οποίο βάζουμε προτεραιότητες για κάθε χρόνο ώστε το κάθε τι να πάρει τη σειρά του.
Αυτά τα οποία έχουμε ανακοινώσει στο πρόγραμμα μας για υλοποίηση είναι εφικτό και πρέπει να γίνουν.
Οι κάτοικοι του Πέρα Χωριού περιμένουν πολλά από εσάς. Από μια μικρή έρευνα που έκανα μου ζήτησαν να σας μεταφέρω να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα, στην επιδιόρθωση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ενώ δεν έλειψαν και οι εισηγήσεις για πάρκα, παιχνιδότοπους, χώρους πρασίνου, γήπεδα για δραστηριότητες εκτός του ποδοσφαίρου, φύτευση δέντρων.
Ποιά είναι η αντιμετώπιση του κόσμου σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα στην Αντιδημαρχία;
Ο κόσμος έχει κατανόηση. Αντιλαμβάνεται ότι είναι μια δύσκολη μεταρρύθμιση, είναι διαφορετικές οι νόρμες, οι νοοτροπίες και οι ανάγκες του κάθε Διαμερίσματος. Υπάρχει μια κατανόηση και ευχαριστούμε του συνδημότες μας γι’ αυτό. Θέλουμε να κάνουμε πάρκα, να φτιάξουμε τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Όλα αυτά είναι μέσα στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του κάθε Διαμερίσματος. Θα δούμε πόσος θα είναι ο προϋπολογισμός του κάθε Διαμερίσματος και ανάλογα θα τεθούν οι προτεραιότητες. Σύμφωνα με τα λεφτά που θα είναι διαθέσιμα από τις Κρατικές Υπηρεσίες θα γίνουν και τα έργα.
Ποιά η συνεργασία με τους Δημοτικούς Συμβούλους;
Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Υπάρχει μια επιτροπή του Διαμερίσματος η οποία συνέρχεται κάθε μήνα πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για μια πενταμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τα δύο ερετά εκλεγμένα μέλη και τα τρία που ακολουθούν με βάση την κατάταξη τους στην εκλογική διαδικασία. Αυτοί οι πέντε δεν λαμβάνουν αποφάσεις αλλά προβαίνουν σε εισηγήσεις. Έχουμε ατζέντα και συζητάμε τα θέματά της κάθε μήνα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το κάθε Διαμέρισμα. Υπάρχει μια στενή συνεργασία, μιλάμε και συζητάμε συχνά.
Ποιά προβλήματα του Πέρα Χωριού πρέπει να προωθήσετε προς υλοποίηση;
Το κύριο πρόβλημα μας είναι το ρυθμιστικό σχέδιο. Η Λεωφόρος Λεμεσού και η Λεωφόρος Μακαρίου, το οποίο περιλαμβάνει δρόμους, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομους, αποχετευτικά, υπηρεσίες, αντιπλημμυρικά. Όταν γίνει το σχέδιο αυτό θα αλλάξει ριζικά την όψη του Πέρα Χωριού και της Νήσου ακόμα και μέχρι και την Αλάμπρα.
Είναι ένα μεγαλεπήβολο έργο το οποίο χρονίζει και είναι το βασικότερο για μας. Παλαιότερα ήταν στο πρόγραμμα της εκάστοτε κυβέρνησης. Λέω ήταν γιατί ενώ ήταν πάντα στον προϋπολογισμό στο τέλος έβγαινε από το πρόγραμμα. Τώρα όμως οι δρόμοι έχουν περάσει στην κυριότητα των Δήμων και ουσιαστικά πρέπει να το εντάξουμε κομμάτι, κομμάτι στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει.
Θέλουμε επίσης να κάνουμε πάρκα. Το Πέρα Χωριό δεν έχει πάρκο, οπότε θέλουμε να γίνει κάτι.
Έχουμε ένα μικρό πάρκο στον Συνοικισμό το οποίο προσπαθούμε να εξωραϊσουμε, να βάλουμε καλύτερα παιχνίδια να το κάνουμε πιο προσιτό ώστε να προσελκύει κόσμο.
Υπάρχει, ακόμα, ένας μεγάλος χώρος απέναντι από την Ελληνική Τράπεζα, ο οποίος θα εξωραϊστή, θα φυτευτούν καινούργια φυτά και γρασίδι. Στο μέλλον θα γίνει εκεί ένα μνημείο για τους ήρωες πεσόντες και αγνοούμενους του 1974. Θα είναι ένας χώρος πρασίνου στον οποίο θα κάθεται ο κόσμος να ξεκουράζεται και να περνά την ώρα του.
Ένα άλλο θέμα το οποίο προωθούμε είναι το Μουσείο. Στο Πέρα Χωριό υπάρχει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Ένας πλούτος πολιτισμού και κουλτούρας. Το Μουσείο δουλεύει περιστασιακά, όποτε υπάρχει επίσκεψη από κάποιο σχολείο ή κάποια άλλη περίσταση. Τώρα έχουμε σχέδιο, το οποίο θα υποβάλουμε στην τακτική μας συνεδρία για καθημερινή λειτουργία. Θα υπάρχει υπεύθυνος του Μουσείου και θα δημιουργηθούν βιωματικά εργαστήρια με παραδοσιακά επαγγέλματα όπως τον αργαλειό, την καλαθοπλεκτική και άλλα παραδοσιακά επαγγέλματα. Θέλουμε να έχουμε εκδηλώσεις και κόσμο καθημερινά.
- Πληροφορίες