Κυριακή, Δεκέμβριος 22, 2024

Breaking

Η Νήσου από ψηλά.

Θα συνεχίσουμε σήμερα την παρουσίαση του Δημοτικού Διαμερίσματος Νήσου, τα προβλήματα και τις προοπτικές του με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αντιδημάρχου Νήσου, Κούλλη Πογιατζή.

Σήμερα θα μάθουμε για την προοπτική ανάπτυξης της Νήσου, τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν, την αισιοδοξία ότι το επιχείρημα της συνένωσης των 6 κοινοτήτων θα πάει καλά αλλά και τους φόβους ότι οι μετέπειτα σχεδιασμοί της κυβέρνησης οι μικρές κοινότητες θα χάσουν την ταυτότητα τους.

Θα συνεχίσουμε σήμερα την παρουσίαση του Δημοτικού Διαμερίσματος Νήσου, τα προβλήματα και τις προοπτικές του με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αντιδημάρχου Νήσου, Κούλλη Πογιατζή.

Σήμερα θα μάθουμε για την προοπτική ανάπτυξης της Νήσου, τα έργα που σχεδιάζονται να γίνουν, την αισιοδοξία ότι το επιχείρημα της συνένωσης των 6 κοινοτήτων θα πάει καλά αλλά και τους φόβους ότι οι μετέπειτα σχεδιασμοί της κυβέρνησης οι μικρές κοινότητες θα χάσουν την ταυτότητα τους.

Εσείς την ανάπτυξη της Νήσου την βλέπετε μέσω της οικιστικής ανάπτυξης ή διαφορετικά;

Η ανάπτυξη σε μια κοινότητα γίνεται από τον κόσμο, όμως η Νήσου έχει μια ιδιαιτερότητα. Η γη μας επεκτείνεται προς το Δάλι, την περιοχή του αυτοκινητόδρομου και την περιοχή των Χαλεπιανών.
Εκείνη η περιοχή με τον περιμετρικό δρόμο, πιστεύω, ότι θα δημιουργήσει μια έλξη για περισσότερες αναπτύξεις. Υπάρχει περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ειδικών αναπτύξεων μέσα στην οποία μπορούν να χτιστούν σχολεία, νοσοκομεία και γραφεία.

Έχουμε επίσης τη Βιομηχανική περιοχή, η οποία προσφέρεται για να φέρει κόσμο. Αυτές οι εταιρείες μπορεί πέραν από τις αποθήκες να φέρουν και τα γραφεία τους και να φέρουν περισσότερο κόσμο στην περιοχή. Πιστεύω ότι η Νήσου έχει περισσότερες προοπτικές σε σύγκριση με άλλες κοινότητες για την ανάπτυξή της και έχουμε και μεγάλη κενή γή η οποία μπορεί να γίνει οικιστική.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αίτημα για να γίνει οικιστική η περιοχή αριστερά του αυτοκινητόδρομου στο ύψωμα που είναι το σπίτι με τις Φοινικιές. Είναι μια μεγάλη έκταση η οποία αν γίνει οικιστική θα φέρει πολλή κόσμο. Όμως το θέμα με τις επεκτάσεις των οικιστικών ζωνών είναι θέμα που πρέπει να τύχει έγκρισης και η έγκριση γίνεται με βάση την κενή υφιστάμενη οικιστική γη. Αν δεν υπάρχει ανάγκη για επέκταση της οικιστικής περιοχής δεν θα σε εγκρίνουν.

Ο Δήμαρχος σας έχει ζητήσει ένα πλάνο πενταετίας για τα έργα που θα υλοποιήσετε. Μπορείτε να μας πείτε ποιά έργα θα πραγματοποιήσετε τον πρώτο χρόνο.

Το πρόγραμμα το οποίο παρουσιάσαμε προεκλογικά προέβλεπε 8 έργα για κάθε Διαμέρισμα για τη διάρκεια της πενταετίας και έχουμε καταγεγραμμένα αυτά τα έργα. Εμείς από αυτά τα οκτώ έργα μπορεί τα τέσσερα να τα υλοποιούμε σήμερα γιατί ήταν έργα που ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν. Υπολογίζω ότι μέσα στο 2025 τα μισά από αυτά θα φύγουν.

Ποια είναι αυτά τα έργα;

Τρία πάρκα. Ενα πάρκο στο εκκλησάκι της Χρυσοπερότσας με κόστος 100 χιλιάδες ευρώ, του οποίου η κατασκευή έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται, ένα δεύτερο πάρκο στην οδό Δικώμου με κόστος 40-45 χιλιάδες ευρώ του οποίου επίσης έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και ένα τρίτο πολύ μεγάλο στην οδό Αγάπης, πίσω από το Περιφερειακό Γυμνάσιο.  Μια μεγάλη περιοχή στην οποία γίνεται ένα τεράστιο πάρκο με κόστος γύρω στις 130 - 140 χιλιάδες ευρώ.

Μέσα στα 8 έργα που έχουμε παρουσιάσει και θέλουμε να υλοποιήσουμε είναι επίσης η διαμόρφωση του πυρήνα μας. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του αναμένεται να γίνει μέσα στο 2025 και το αργότερο μέχρι το 2027 το έργο να ολοκληρωθεί.

Επίσης έχουμε αγοράσει ένα αρχοντικό σπίτι στη Νήσου, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε με κάποιο τρόπο εντός του 2025. Είναι παλιό και χρήζει ανακαίνισης όμως θέλουμε πρώτα να καταλήξουμε στη χρήση την οποία θα έχει και μετά να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση του.

Το πήραμε με στόχο να κάνουμε μια στέγη ηλικιωμένων, όμως αφού μας παραχώρησαν τα κτίρια της Συνεργατικής, βρίσκουμε ότι αυτά είναι πιο κατάλληλα για το συγκεκριμένο σκοπό.

Έχουμε μερικά πράγματα στο μυαλό μας, για το αρχοντικό, αλλά παράλληλα κάνουμε και μια έρευνα για να δούμε πόσο αναγκαία είναι να γίνουν. Αν θα ξοδέψουμε 100 με 200 χιλιάδες θέλουμε να βρούμε μια υπηρεσία να βάλουμε μέσα που να προσφέρεται και να το κρατάει ζωντανό.

Ένα άλλο έργο που θέλουμε να προχωρήσουμε είναι το ρυθμιστικό σχέδιο της Λεωφόρου Λεμεσού, το οποίο, είναι αλήθεια, δεν παίρνει μεγάλο κομμάτι από τη Νήσου. Το έργο ξεκινά από το Θεοδώρειο Στάδιο μετά τη γέφυρα και καταλήγει λίγο πιο πάνω από την εκκλησία του Σωτήρος. Θα περιλαμβάνει ωστόσο ολόκληρη τη Λεωφόρο Μακαρίου, μέχρι τη Διδυμοποίηση, η οποία είναι εξ ημισείας με το Πέρα Χωριό, μέχρι τα όρια μας.

Είναι ένα έργο του οποίου ο σχεδιασμός είναι εγκεκριμένος από το 2012 και λόγο του μεγάλου κόστους με την κρίση παραμερίστηκε. Έγιναν νέοι σχεδιασμοί με τα σημερινά δεδομένα και εκκρεμεί μια υδρολογική μελέτη για να δούμε πως θα οδηγηθούν τα νερά που έρχονται από το ύψωμα στον ποταμό. Σκοντάψαμε στη συγκεκριμένη μελέτη η οποία πέρασε από διάφορες αναποδιές για να καταλήξει τελικά να γίνει από τα Δημόσια Έργα. Υπολογίζουμε ότι το 2027-2028 θα ξεκινήσει το έργο το οποίο κοστολογείται κοντά ή και πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το γραμμικό πάρκο.

Ένα άλλο έργο είναι το γραμμικό πάρκο το οποίο σχεδιάστικε, προσφοροδοτήθηκε και αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2025. Αυτό θα είναι συνέχεια του γραμμικού πάρκου Ιδαλίου. Είναι ένα έργο των 5 με 5.5 εκατομμυρίων. Θα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα ομορφήσει, πολύ ολόκληρη την περιοχή. Θα είναι πολύ καλύτερο από το γραμμικό της Λακατάμιας. Περιλαμβάνει κήπους, γήπεδα καλαθόσφαιρας, περίπτερα, οδόστρωμα με ειδικό πάτωμα, ποδηλατόδρομο, πεζόδρομο. Μιλάμε για ένα πολύ όμορφο έργο.

Θα ξεκινήσει το 2027 και ο εργολάβος έχει περιθώριο μέχρι δύο χρόνια για να το παραδώσει. Μέχρι το 2029 αν όλα πάνε καλά θα το έχουμε.

Αυτό γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια και η συνεισφορά μας θα είναι 10% στο κόστος, το οποίο θα μοιραστει ανάμεσα στο Διαμέρισμα Ιδαλίου και το Διαμέρισμα Νήσου, ανάλογα με τα μέτρα που αναλογούν στον καθένα.

Ένα έργο που όμοιο του μπορεί να μην υπάρχει στην Κύπρο. Είναι υπολογισμένο στα 3 χιλιόμετρα και αν προσθέσουμε αυτό που είναι στο Δάλι και μετά την επέκταση μέχρι την Ποταμιά θα μιλάμε για ένα γραμμικό πάρκο των έξι με επτά χιλιομέτρων.

Θα προσφέρεται για να κάνεις το περπάτημα σου και μετά να κάτσεις κάπου να πιεις το ποτό σου και να ξεκουραστείς, είτε στο Δάλι, είτε στη Νήσου.

Πείτε μας και για το αποχετευτικό μετά και την πρόσφατη ένταξη σας στο ΣΑΛ;

Έχουμε μια φάση που λειτουργεί εδώ και τριάντα χρόνια. Το κάναμε μαζί με το Πέρα Χωριό. Τότε είχαμε σοβαρά προβλήματα σε μια περιοχή στο Πέρα Χωριό. Ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση. Το πιέσαμε πάρα πολύ και προλάβαμε να κάνουμε μια φάση η οποία κατ’ αρχήν περιέλαβε τις προβληματικές περιοχές αλλά και όσες ήταν κοντά και μπορούσαν να συνδεθούν στους αγωγούς. Ίσως το 40% του Πέρα Χωριού να εξυπηρετείται.

Στη Νήσου είχαμε μόνο τους συνοικισμούς.

Αυτό είναι ένα έργο που θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ κόσμο αλλά ταυτόχρονα θα μας δημιουργήσει ακόμη ένα έξοδο γύρω στα 11 με 12 εκ. Ευρώ. Ένα μεγάλο κονδύλι το οποίο θα πληρωθεί από φορολογίες των κατοίκων του Πέρα Χωριού και της Νήσου. Εμείς όλοι πληρώνουμε από τον καιρό που έγινε η πρώτη φάση.

Και δεν υπήρχαν παράπονα απ’ αυτούς που δεν έχουν αποχετευτικό;

Δεν είχαμε σοβαρά παράπονα γιατί όταν μιλούσαμε με τον κόσμο φαινόταν ότι ήταν μια δίκαιη φορολογία και ήταν ασήμαντα τα ποσά που πλήρωναν. Πληρώναμε για να εξοφληθεί το δάνειο που έγινε για να κατασκευαστούν οι αγωγοί που θα χρησιμοποιηθούν για να ενωθούν και οι υπόλοιποι. Δεν ήταν δυνατό να φορτωθούν το κόστος αυτοί που ενώθηκαν και οι υπόλοιποι να το βρουν έτοιμο και να ενωθούν επάνω χωρίς κόστος.

Εδώ να πούμε ότι το δάνειο εξοφλήθηκε και κάναμε και αποθέματα για να είμαστε έτοιμοι όταν θα γίνονταν επεκτάσεις. Είχαμε ένα απόθεμα 500 χιλιάδες όμως μας το πήραν και αυτό μαζί με το αποχετευτικό.

Αυτό ήταν μια κλοπή από το κράτος.

Η υπηρεσία πήρε τις εγκαταστάσεις και το δίκτυο, το οποίο, για να γίνει πλήρωσε το Πέρα Χωριό και η Νήσου κάποια εκατομμύρια, καθώς και τις 500 χιλιάδες απόθεμα. Αύριο όταν θα αναλάβουν το αποχετευτικό θα έρθει η φορολογία με 20-40% αύξηση, όπως έγινε και με την υδατοπρομήθεια.

Αυτά τα πράγματα δεν είναι κλεψιά;

Εμείς τα τελευταία πέντε χρόνια αλλάξαμε το δίκτυο υδατοπρομήθειας και παραδώσαμε ένα καινούργιο χωρίς σοβαρά προβλήματα για το οποίο πληρώσαμε κάποια εκατομμύρια. Μας το πήραν χωρίς να δώσουν οτιδήποτε στην κοινότητα. Και στην πρώτη χρέωση του διμήνου ο κόσμος που πλήρωνε 50 ευρώ το τρίμηνο, πληρώνει 50 ευρώ το δίμηνο. Πέραν του ότι για να σε συνδέσουν θέλουν παράλογα πράγματα. Εμείς κάναμε σύνδεση με 250 ευρώ και περιλάμβανε τα ρολόγια και το δικαίωμα σύνδεσης. Τώρα θέλουν μερικές χιλιάδες.

Θέλετε να πείτε κάτι τελευταίο;

Μπήκαμε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να δουλέψουμε, να παλέψουμε και να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα πετύχουμε του στόχους που είχαμε θέσει όταν αποφασίσαμε να μπούμε σ’ αυτή τη νέα κατάσταση παρόλο που οι κακές γλώσσες μιλούν και για πράγματα που δεν θέλω να σκέφτομαι. Λέγεται ότι το κράτος θέλει να μειώσει τον αριθμό των Δήμων. Ακούστηκαν διάφοροι αριθμοί και δεν θα ήθελα να βρεθώ σε μια κατάσταση κατά την οποία θα μας αναγκάσουν να ενωθούμε με τα Λατσιά και το Γέρι ή με τη Λευκωσία ή με όποιους σχεδιασμούς έχουν. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς όφελος μας, γιατί με 10 Δήμους σε όλη την Κύπρο σημαίνει ότι το 80% των κοινοτήτων θα χαθούν, θα χάσουμε την ταυτότητά μας. Ποιός θα κάτσει τώρα να ασχοληθεί με τη Νήσου αν είναι ένας Δήμος με 200 χιλιάδες πληθυσμό ενωμένος με την Αγλαντζιά, το Γέρι τα Λατσιά και τη Λευκωσία. Θα ασχοληθεί καποιος με τη Νήσου, το Πέρα Χωριό ή την Αλάμπρα. Θα ασχοληθούν με τους μεγάλους. Αυτό δεν το θέλουμε.

Αυτή είναι η ανησυχία μου.

Είναι μαγκιά να έχεις καλά οικονομικά και είμαστε από τους λίγους Δήμους που τα οικονομικά μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Πήγαμε εκεί εξι κοινότητες και οι τέσσερις είχαμε αποθέματα και μάλιστα καλά αποθέματα. Είμαστε από τους λίγους Δήμους που δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα.

Όμως μας έχουν φορτώσει με υποχρεώσεις και ακόμα μετράμε και συζητάμε τη χορηγία που θα έχουμε από το κράτος και τις υποχρεώσεις μας πάνω σε έργα. Μιλάμε για 3.7 εκ. εκεί που είχαμε όλοι μαζί χορηγίες γύρω στα 2.5 εκ. Έχουμε το δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού από την Carlsberg μέχρι και τη Μοσφιλωτή και με το 1.5 εκατομμύριο που μας δίνουν επιπρόσθετα δεν θα τον αγγίξουμε ποτέ. Και δεν είναι μόνο αυτός. Έχουμε το δρόμο από το Δάλι μέχρι τα Λύμπια που είναι 2-3 χιλιόμετρα και άλλους μεγάλους δρόμους που ήταν του Επάρχου και θα θέλουν συντήρηση ή και πολλές φορές ανακατασκευή. Μιλάμε για εκατομμύρια. Θα τους αφήσουμε να ερημώσουν και θα έχουμε ένα αγκάθι για το οποίο θα κατηγορούμαστε ότι αφήσαμε τους δρόμους απεριποίητους και ασυντήριτους.

Το οικονομικό με φοβίζει και με ανησυχεί. Θα υπάρχουν αντιδράσεις βέβαια γιατί είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίζουν όλοι και δεν θα αφορά μόνο εμάς. Τούτο το πρόβλημα θα το αντιμετωπίζουν όλοι οι Δήμοι.