Δευτέρα, Δεκέμβριος 23, 2024

Breaking

Συνεχίζουμε σήμερα τη συνέντευξη με τον Αντιδήμαρχο Ποταμιάς κ. Γιάννο Μηνά, ο οποίος, στο πρώτο μέρος αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της δημιουργίας του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου, παραδέχθηκε ότι η Ποταμιά υστερεί σε θέματα ανάπτυξης και μίλησε για το αίτημα να αποτελέσει ο Άγιος Σωζόμενος ενορία της Ποταμιάς.

Αεροφωτογραφία της Ποταμιάς

Σε αυτό το δεύτερο μέρος, αναφέρεται στην αύξηση που θα επέλθει στη φορολογία των κατοίκων από το 2025, τα ωφελήματα από την ένταξη στο Σχέδιο για τις Ακριτικές Περιοχές και το όραμα του για τη Τροχονομία και τη Δημοτική Αστυνομία.

Ο Γιάννος Μηνά μιλά, επίσης, για το χρονοδιάγραμμα που ετοίμασε για το 2025 και το δοκιμασμένο πλάνο που έχει για την καθαριότητα, το οποίο, απέφερε στην Ποταμιά το βραβείο της πιο καθαρής κοινότητας της Λευκωσίας για 7 συνεχή έτη.

Με λόγο ευθύ, υπεραμύνεται της απόφασης του Δήμου για την δημιουργία του νέου λογότυπου, το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του για τη νεολαία της κοινότητας αλλά και την ανθρωπιά που βγάζει η κοινότητα της Ποταμιάς μέσα από τις καθημερινές πράξεις των κατοίκων της. 

Πως βλέπουν οι Δημότες τα νέα δεδομένα;

Ακόμα είναι αρκετά γρήγορα για να δούμε και να πούμε για την συμπεριφορά των Δημοτών. Αυτό που με αγχώνει περισσότερο είναι η φορολογία. Τα χρήματα που δίνει το κράτος δεν είναι αρκετά ούτε για να φτιαχτούν οι δρόμοι των Διαμερισμάτων. Με τα διαβήματα, με την Ένωση Δήμων και μετά από μια συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών τον κ. Aλέξη Βαφειάδη, νομίζω ότι θα πάμε καλύτερα σε θέμα οικονομικού και το ποσό που θα μας δοθεί θα είναι αρκετά μεγαλύτερο. Όμως και πάλι δεν θα είναι αρκετό. 

Η φορολογία στην Ποταμιά είναι πολύ μικρή γιατί οικονομικά το Κοινοτικό Συμβούλιο ήταν υγιέστατο. Εμείς φορολογούσαμε 80 ευρώ το χρόνο για σκύβαλα, για σπίτι ενεργό και 40 ευρώ κοινοτικές υπηρεσίες. Δηλαδή ένα σπίτι πλήρωνε 10 ευρώ το μήνα για τις υπηρεσίες του. Ίσως να είμαστε από τις πιο χαμηλές φορολογίες στην Κύπρο επειδή δεν κερδίζαμε ούτε ένα ευρώ. Δεν θέλαμε να κερδίζουμε. Φέτος φορολογήσαμε, για το 2024, τις ίδιες υπηρεσίες με πέρσι. Είμασταν έξι μήνες Κοινοτικό Συμβούλιο θα είμαστε και έξι μήνες Δήμος. Λήφθηκε η απόφαση να πληρώσουν οι Δημότες του Δήμου Ιδαλίου σαν Δήμος και οι πρώην κοινότητες και συμβούλια σαν κοινότητες.

Το 2025, όμως, θα πληρώσουμε όλοι σαν Δήμος, οπότε οι φορολογίες θα αυξηθούν και εκεί είναι που θα υπάρχουν και οι αντιδράσεις. Τότε είναι που θα ρθει ο δημότης του Διαμερίσματος Ποταμιάς, στον οποίο θα επιβληθεί, σίγουρα, διπλάσια φορολογία απ’ ότι πληρώνει σήμερα, διότι το 120 θα γίνει, σίγουρα, 240, και θα μου πει: Τι έκαμες για την Ποταμιά και διπλασίασες τη φορολογία;

Επίσης βάσει του νόμου μπορούμε να φορολογήσουμε τους κατοίκους του Διαμερίσματος Ποταμιάς για τα αναπτυξιακά έργα. Εγώ μπορώ να φορολογήσω βάσει νόμου τους  κατοίκους της Ποταμιάς για το νέο Κέντρο Νεότητος που θα φτιάξω. Πράγμα το οποίο δεν κάναμε ποτέ προηγουμένως. Αν υπάρχει δυσκολία σε θέμα οικονομικού αλλά υπάρχει παραγωγικότητα, δεν νομίζω κάποιος να αντιδράσει στη νέα φορολογία.

Από την άλλη, αν η Ποταμιά σαν κοινότητα έκανε 8 εκδηλώσεις το χρόνο, έπαιρνε για 7 χρόνια το πρώτο βραβείο, ως η πιο καθαρή κοινότητα της επαρχίας Λευκωσίας και η φορολογία των κατοίκων ήταν 120 ευρώ το χρόνο και σε δύο χρόνια πληρώνουν 240 ευρώ φορολογία και κουτσουρέψω τις εκδηλώσεις και τις κάνω 3 και η Ποταμιά είναι λερωμένη και δεν ξαναπιάσουμε βραβείο, τότε θα φάμε “μπάτσο”. 

Απλά πρέπει να υπάρξει συνεργασία και θα πρέπει να αντιληφθούν και οι πιο πάνω, οι οποίοι συστάθηκαν για να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση ότι πρέπει να υπάρξει και παραγωγικότητα. Πρέπει να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Μπορεί όπως λένε να είναι καλύτερα να παίρνεις τις άδειες οικοδομής από τον ΕΟΑ, όμως... που αλλού είναι τα λεφτά. 

Πρέπει να μας βοηθήσουν για να υπάρξει παραγωγικότητα. Έχουμε ένα Δήμαρχο που ασχολείται με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως και μια κοπέλα επίσης. Ήδη έχουμε κερδίσει ένα κονδύλι για την κατασκευή του πάρκου από το Δάλι μέχρι το Πέρα Χωριό. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο Δήμαρχο ιδιαίτερα σ' αυτό το θέμα, ότι δεν θα χάσουμε Ευρωπαϊκό κονδύλι.

Για την Ποταμιά έχω κάνει αίτηση, από πριν σαν Κοινοτικό Συμβούλιο, για ένα Ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 70.000 και αναμένω απάντηση από το υφυπουργείο Τουρισμού για μια συγχρηματοδότηση 60.000, η οποία θα μας φέρει ανθώνες λουλούδια, τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες, στέγαστρα, χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και άλλα. Άμα κερδίσουμε αυτό το κονδύλι θα γίνει μια αναβάθμιση της κοινότητας. 

Ποιά τα ωφελήματα από την ένταξη στο Σχέδιο για τις Ακριτικές περιοχές;

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τα ωφελήματα που έχουμε από το κράτος. Δηλαδή το ότι, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε το επίδομα για τις ακριτικές περιοχές μας βοηθά πολύ. Το ότι αναβάθμισε και νέες περιοχές χωρίς να τους δώσει το ανώτατο επίπεδο των χρημάτων και ενέταξε χωριά και δήμους όπως το Πέρα Χωριό, τη Νήσου και τη Μοσφιλωτή σαν τα χωριά αποκέντρωσης, αλλά με ανώτατο επίδομα τις 15 χιλιάδες ευρώ, για τα νέα ζευγάρια, μας επηρεάζει ελάχιστα.
Δεν το θεωρώ κόλλημα για μια οικογένεια, που δεν είναι πρόσφυγες, να πάνε Νήσου, η Αλάμπρα και να πάρουν 15 χιλιάδες, αντί να έρθουν στην Ποταμιά για να πιάσουν 55.000. Αν όμως ήταν και γι' αυτές τις περιοχές το επίδομα στις 55 χιλιάδες τότε θα είχαμε πρόβλημα. 
Το μόνο αίτημα που έχουμε και σύντομα θα πάμε στον Πρόεδρο γι’αυτό, είναι ότι όσοι πάρουν οικόπεδα που δίνονται σε φτωχές οικογένειες, δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα για ακριτικές περιοχές. 
Θεωρώ ότι αν διευθετηθεί και αυτό το θέμα, τότε το κράτος δεν θα έχει ευθύνη αν μια ακριτική περιοχή δεν έχει ανάπτυξη. Είναι στο χέρι της να βρει λύσεις.

Το μόνο πρόβλημα της Ποταμιάς...

Το μόνο που θέλουμε, το μόνο πρόβλημα που βλέπω στον ορίζοντα, είναι να κοπούν οικόπεδα για φτωχές οικογένειες και για το Σχέδιο Ακριτικών Περιοχών. Έχει αρκετή Τουρκοκυπριακή γη στην οικιστική ζώνη, η οποία θα πρέπει να απαλλοτριωθεί, να κοπούν οικόπεδα για να γίνει η ανάπτυξη στην Ποταμιά. 
Έχουμε καλούς δρόμους, κτηνοτροφική στο βουνό σχεδόν στην νεκρά ζώνη. Έχουμε άμεση πρόσβαση στο Δάλι σε τρία λεπτά, άμεση πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο από τη Βιομηχανική περιοχή του Δαλιού σε 8-9 λεπτά. Πρόσβαση στη Laiki Sporting, που σημαίνει άμεση πρόσβαση στα Mall και στο Γενικό Νοσοκομείο, χωρίς να κάνουμε καμιά στάση εκτός από ένα μικρό round about στη Laiki Sporting και στα φώτα τροχαίας των Λατσιών. Δηλαδή σε 10 λεπτά είμαστε στο Γενικό Νοσοκομείο και στη Λευκωσία. Έχουμε άμεση πρόσβαση στην Αγλαντζιά με το δρόμο από το Γέρι. Τα πρώτα φώτα που βρίσκουμε είναι στη λεωφόρο Αθαλάσσας. Οπόταν οι κάτοικοι μας μπορούν να πάνε στην Λευκωσία σε λιγότερο από 20 λεπτά μεσα από 3 και 4 δρόμους. 
Το μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι με το γεφύρι του ποταμού Γυαλιά το οποίο πλημμυρίζει σε περιόδους βροχόπτωσης. Είμαστε σε στάδιο ή ανακατασκευής του γεφυριού ή ολοκληρωτικής κατασκευής. Γι’ αυτό το έργο όμως χρειάζονται αρκετά εκατομμύρια. 

Πως βλέπετε την δημιουργία της έδρας της υπηρεσίας των Τροχονόμων στην Ποταμιά; 

Είναι με μεγάλη χαρά που αναμένω την Δημοτική Αστυνομία και την Τροχονομία.

Η Ποταμιά είναι ακριτική περιοχή, είναι χωριό στο οποίο έχουμε συμβίωση με Τουρκοκύπριους. Είμαστε μικτή κοινότητα, όχι όμως όπως την Πύλα. Έχουμε 20 Τουρκοκύπριους οι οποίοι παρέμειναν στην Ποταμιά μετά τα γεγονότα του 1974, δεν έφυγαν ποτέ. Μιλούν ελληνικά, πάνε στα σχολεία μας, πάνε στην εκκλησία μας και είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχτηκα να έρθουν οι Τροχονόμοι και η Δημοτική Αστυνομία στην Ποταμιά για το λόγο ότι θα νιώθουν οι Δημότες, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Είμαστε ακριτική περιοχή, υπάρχει ένα μεγάλο κενό από τη Λευκωσία μέχρι τα Λύμπια, στην Πράσινη Γραμμή. Βλέπουμε πάρα πολλές φορές αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων να μπαίνουν και να βγαίνουν από τα κατεχόμενα, χωρίς όμως να προκαλούν και χωρίς να έχουμε οποιοδήποτε θέμα μέχρι σήμερα. Απλά με το να βλέπουν εδώ την Τροχονομία και την Δημοτική Αστυνομία θα αραιώσουν και αυτές οι μετακινήσεις.

Με την τοποθέτηση της Δημοτικής Αστυνομίας θα έχουμε περισσότερο κόσμο, περισσότερη κίνηση στους δρόμους.

Στόχος μας δεν είναι να κόβουμε εξώδικα και να τσακωνόμαστε με τον κόσμο. Έχω στο μυαλό μου ότι θα λειτουργήσουμε με προειδοποιήσεις, θα έρχεται ο κόσμος εδώ και θα του εξηγούμε. Θα κάνουμε σεμινάρια.

Για παράδειγμα τώρα που ήρθες στο χωριό, όλοι οι κάτοικοι εργάζονται. Υπάρχει ένα καφενείο, αν είδες και δεν είδες 20 άτομα.  Με αυτή την υπηρεσία πιστεύω θα δώσουμε ζωντάνια στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Ποταμιάς.

Οι χώροι είναι ήδη έτοιμοι. Έχουμε χώρο δίπλα από τα γραφεία της κοινότητας, στο οποίο στεγάζονταν οι Ακρίτες Ποταμιάς. Επίσης ο χώρος, στον οποίο στεγαζόταν το Ιατρείο της Ποταμίας, το οποίο έχει και αποχωρητήρια και γραφεία. Υπάρχει ένα ιδιόκτητο τεμάχιο, το οποίο αγοράσαμε από την τράπεζα και το χρησιμοποιούμε σαν αποθήκη. Εκεί μπορεί να στεγαστούν τα αυτοκίνητα. 
Στο κέντρο της κοινότητας θα ανεγερθεί το Κέντρο Νεότητας και θα υπάρχουν και γραφεία, τα οποία, αν ζητηθούν θα παραχωρηθούν. Όμως δε νομίζω ότι θα είναι τόσο μεγάλη η υπηρεσία που να χρειάζεται πέραν των 2-3 γραφείων. 
Εμείς τους Τροχονόμους και τη Δημοτική Αστυνομία θα τους θέλουμε να είναι έξω. Αν είναι για να κάθονται στα γραφεία τι να τους κάνουμε; Θα θέλουμε να πάνε έξω να τους βλέπει ο κόσμος και να νιώθει ασφάλεια, να πηγαίνουν στα χωριά όπου δημιουργείται πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης, στις κεντρικές αρτηρίες, έξω από τα σχολεία. Έχω όνειρο, έχουμε πλάνο για αυτή την υπηρεσία. 

Πότε θα γίνει;

Μακάρι να γίνει σε βάθος πενταετίας. Η Τροχονομία νομίζω μπορεί να προλάβουμε να την έχουμε, όμως για τη Δημοτική Αστυνομία το βλέπω δύσκολο να γίνει. 
Σε ότι αφορά την Τροχονομία, ευελπιστώ και θέλω να γίνει ακόμα και αύριο, άμεσα. Το όνειρο μου για τη Δημοτική Αστυνομία, αν και θέλω να γίνει και αυτό σύντομα, δεν το βλέπω. Εμείς είμαστε υπέρ στο να γίνει.

Ποιά τα χρονοδιαγράμματα σας για το 2025;

Μέσα στο 2025 θέλω να ολοκληρωθεί το Κέντρο Νεότητας Ποταμιάς. Σίγουρα θα ξεκινήσει, αφού ήδη κάναμε τα σχέδια και πήραμε την πολεοδομική άδεια, την οποία καταθέσαμε στον ΕΟΑ για να πάρουμε την άδεια οικοδομής. Περιμένουμε την άδεια οικοδομής και την επόμενη βγαίνουμε σε προσφορές. Δεν είναι πολύ μεγάλο έργο και θα πάρει δυο με τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. 

Το άλλο έργο που θέλουμε να κάνουμε είναι την αποσυμφόρηση του κοινοτικού κοιμητηρίου, το οποίο, σχεδόν έχει γεμίσει. Έχουν απομείνει 27 τάφοι. Έχουμε αγοράσει το διπλανό τεμάχιο και θεωρώ ότι μέσα στο 2025 θα γίνει επέκταση του κοιμητηρίου στο διπλανό τεμάχιο. Είναι ένα έργο ανάπτυξης το οποίο σκεφτόμασταν από πριν και είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αυτά είναι τα αναπτυξιακά έργα που πρέπει να γίνουν μέσα στο 2025 αρχές του 2026.

Το πιο βασικό όμως, που είναι πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων είναι το γεφύρι, ένα αίτημα, το οποίο κανένας κοινοτάρχης μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να υλοποιήσει. Να το αντικαταστήσει με νέο ή να το διαμορφώσει σε κάτι άλλο. </p

Το μόνο που κατάφερα στην πενταετία που ήμουν κοινοτάρχης ήταν να το φωτίσω. Πήρα άδεια από την Επαρχιακή Διοίκηση, μετά από αρκετά δυστυχήματα, να φωτίσω το δρόμο, γιατί και οι ίδιοι θεωρούσαν ακατόρθωτο να γίνει ανακατασκευή του γεφυριού. Έβαλα φως από την οικιστική περιοχή μέχρι τα όρια της κοινότητας, μέχρι το σημείο που ξεκινά το Δάλι. Έτσι το γεφύρι φωτίστηκε και από τη μια και από την άλλη. Οι επικίνδυνες στροφές είναι φωτισμένες και από εκείνη τη μέρα δεν είχαμε άλλο δυστύχημα στην περιοχή.

Δεν θέλω, όμως, επειδή φώτισα το γεφύρι αυτό να μου στερήσει την ανακατασκευή του. Θέλουμε και πρέπει να γίνει ανακατασκευή. Αν όχι ολοκληρωτική να γίνει μερική ανακατασκευή. Να ψηλώσει πάνω. Τώρα σε ποιό βάθος χρόνου θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζω. Ο δρόμος είναι της Επαρχιακής Διοίκησης και τα Υπουργεία ανταλλάσουν επιστολές μεταξύ τους. Εμείς θέλουμε να ψηλώσει το γεφύρι για να μην πλημμυρίζει και να χάνουμε την μία είσοδο της κοινότητας έστω και για μερικές μέρες.Είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα.

Συμμετέχετε στη δράση για την καθαριότητα; 

Εμείς δεν έχουμε τέτοιο θέμα. Δεν έχω τη νοοτροπία που ακούω σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα και στο Δήμο. Εμείς μπήκαμε σε ένα πλάνο, το οποίο τηρούμε όλοι σχεδόν οι κάτοικοι. 
Για παράδειγμα τώρα, που αρχίζουν οι βροχές είχα πλάνο από την 1η μέχρι τις 7 του Σεπτέμβρη να καθαρίσω όλες τις σχάρες στους δρόμους. Τις καθάρισα. Ενημέρωσα όλους τους κατοίκους με ανάρτηση ότι όποιος δει σχάρα προβληματική να με ενημερώσει άμεσα. Έβρεξε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα, απορροφήθηκαν τα νερά και πήγαν στον ποταμό.

Σε θέμα τώρα καθαριότητας της πλατείας, των στάσεων των λεωφορείων, των δρόμων προς τα σχολεία, τα σχολεία, τα κοιμητηρία, το Ελληνορθόδοξο και το Τουρκοκυπριακό, τις εκκλησίες, τον Άγιο Σωζόμενο, έχουμε πρόγραμμα, για χρόνια τώρα, το οποίο οι υπάλληλοι του Δημοτικού Διαμερίσματος το γνωρίζουν και το ακολουθούν. 
Έχουμε 11 χώρους πρασίνου μαζί με 4 πάρκα τα οποία καθαρίζονται δύο φορές το μήνα. Έχουμε κάλαθους στην πλατεία και σε άλλα σημεία τα οποία καθαρίζονται δύο φορές την εβδομάδα. Το πλακόστρωτο και ο πυρήνας καθαρίζεται με σκούπα και φτυάρι δύο φορές την εβδομάδα και με σάρωθρο δύο φορές το μήνα όλη η κοινότητα. Χρόνια τώρα και όχι σήμερα που θα το κάνουν και οι υπόλοιποι. 
Οι στάσεις των λεωφορείον στις οποίες πηγαίνουν τα παιδιά, όταν είναι ανοιχτά τα σχολεία καθαρίζονται δύο φορές την εβδομάδα και όταν είναι κλειστά δύο φορές το μήνα. Έχουμε πέντε χώρους στάθμευσης στην πλατεία οι οποίοι καθαρίζονται με σκούπα και φτυάρι μια φορά το μήνα. Αν αντιληφθούμε ότι οι κάλαθοι γέμισαν ή λερώθηκαν οι χώροι, τότε θα πάμε πιο γρήγορα για να καθαρίσουμε. Μπροστά από τα σχολεία θα καθαρίσουμε δύο φορές την εβδομάδα Τρίτη και Πέμπτη. Ολόκληρα τα πεζοδρόμια της κοινότητας θα καθαριστούν μία φορά το μήνα.
Δεν θα πας μπροστά σε ένα σπίτι και να δεις χόρτα. Αν δω χόρτα στο πεζοδρόμιο θα χτυπήσω την πόρτα του χωριανού και θα του το επισημάνω. Είναι δικό του πεζοδρόμιο και πρέπει να το καθαρίσει. 
Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί αυτό, εκεί θα πάει ο υπάλληλος και θα καθαρίσει. 

Η αγορά και η απόσβεση του τρακτέρ

Ένας από τους στόχους μας, ήταν η αγορά από την κοινότητα, ενός τρακτέρ, το οποίο, το χρησιμοποιούμε για την αποκοπή των χόρτων. Έχει καταστροφέα και τσάπες. Το έκανα απόσβεση σε ενάμιση χρόνο. Τρακτέρ με καταστροφέα που κόβει το χόρτα από τα παγκέτα και τα οικόπεδα, τσάπες που καθαρίζουν τεμάχια, που έχουν πέτρες και δεν μπορούν να καθαριστούν αλλιώς και άροτρο.

Μας στοίχισε 26000 ευρώ και το έκανα απόσβεση, σε σχέση με τις υπηρεσίες που αγόραζα για να γίνουν όλα αυτά, σε ενάμιση χρόνο. Και έμεινε το τρακτέρ στο χωριό

Όποτε χρειαστεί, το τρακτέρ βγαίνει έξω. Θα κόψει και θα καθαρίσει την είσοδο και την έξοδο της κοινότητας και δεν θα δεις ποτέ χόρτα στους χώρους αυτούς. 
Κάναμε διαπλάτυνση, με δικό μας αίτημα, στην είσοδο και την έξοδο της κοινότητας με ένα μέτρο μπετόν σε τεμάχια, στα οποία, τα χόρτα θα βλαστήσουν μετά το ένα μέτρο της επέκτασης και είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσει το τρακτέρ.
Επίσης το τρακτέρ θα μπει και θα καθαρίσει τα πάρκα από τα χόρτα. 

Μια φορά το χρόνο θα γίνει καθαριότητα των ιδιωτικών τεμαχίων, τα οποία δεν καθαρίζουν οι ιδιώτες. Θα τα καθαρίσουμε εμείς γι’ αυτούς με την ανάλογη χρέωση. Αντί να πάμε με αγορά υπηρεσιών, βάζουμε εμείς το τρακτέρ και τα καθαρίζουμε. Τα έσοδα καταλήγουν στην κοινότητα. 

Έχουμε επίσης φυσούνα για να καθαρίζουμε τα πεζοδρόμια. Οι εκκλησίες καθαρίζονται περιμετρικά μία φορά το μήνα και μέσα όποτε χρειαστεί. Έχουμε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το διευθετούμε. Ο Άγιος Σωζόμενος καθαρίζεται δύο φορές το μήνα από τους Δημοτικού υπαλλήλους. 
Γίνεται εκστρατεία καθαριότητας μία φορά το χρόνο για ένα μήνα από όλους τους κατοίκους μαζί με τους υπαλλήλους. Τα κλαδέματα πάνε το πράσινο σημείο της Αλάμπρας.

Όλα αυτά γίνονταν από ένα υπάλληλο;

Η Ποταμιά είναι μια γειτονιά είναι μικρή περιοχή. Έχω φυσικά και δύο “νεαρούς” συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονταν με αγορά υπηρεσιών 5 ευρώ την ώρα. Έχω άνθρωπο, Τουρκοκύπριο, 79 χρονών, οικοδόμο στο επάγγελμα, ο οποίος εργάζεται και σήμερα, με 300 ευρώ το μήνα. “Δεν το κάνω για τα λεφτά αλλά γιατί αγαπώ την Ποταμιά,” μου λέει. "Θέλω να έρθω το πρωί στις 7 να κάνω το καφεδάκι σας, όταν θα φύγετε να σας ξανακάνω καφεδάκι, να μου πείτε τι δουλειές θέλετε να κάνω και θα τις κάνω". Αυτός, ήταν πρώην κοινοτάρχης των Τουρκοκυπρίων. Ό,τι δουλειά του ανατεθεί θα την κάνει, αν είναι κτίσμα που είναι στο χέρι του θα γίνει άριστα, καλύτερα και από ένα εργολάβο. Επειδή είναι σε προχωρημένη ηλικία δεν θέλω να του βάζω υπέρμετρη εργασία, ωστόσο μαζί με τον υπάλληλο της κοινότητας, η δουλειά βγαίνει και με το παραπάνω.

Για πιο δύσκολες δουλειές έχω κάποιο άλλο παιδί, με αγορά υπηρεσιών, πάλι με πέντε ευρώ την ώρα. Αν αντιληφθώ ότι υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει τώρα... και δεν είναι κοντά μας ο υπάλληλος του Δήμου, θα του τηλεφωνήσω και το απόγευμα που θα τελειώσει από τη δουλειά του θα το αναλάβει και θα γίνουν όλα “γυαλί”.
Μπήκαμε σε ένα πρόγραμμα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι δεν θα χαλάσει. Διότι αν αναιρέσουμε το πρόγραμμα, να λερώσουμε ξανά την Ποταμιά για να την επαναφέρουμε ξανά, θα χρειαστούμε ολόκληρη διαδικασία και δε νομίζω να αξίζει τον κόπο. Είναι όλα έτοιμα και λειτουργούν. 
Εμένα οι εισηγήσεις μου, προς το Δήμαρχο και τους υπόλοιπους φίλους Αντιδημάρχους, ήταν ότι η Ποταμιά είναι σε ένα στάδιο πολύ πιο κάλο από τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα. Δεν θέλω κάτι περισσότερο από αυτά που έχω τώρα. Κάποτε θα θέλω και όταν γίνει αυτό θα με βρουν μπροστά τους.

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και απόδειξη είναι οι κάτοικοι και τα εφτά βραβεία που πήραμε για την καθαρότερη κοινότητα της Λευκωσίας. Και είναι στοίχημα για μένα να κρατήσουμε και να διατηρίσουμε την Ποταμιά καθαρή.

Υγιέστατη Κοινότητα

Ένα στοίχημα που έβαλα με τον εαυτό μου είναι αυτό με τη νεολαία. Στην Ποταμιά δεν έχουμε ναρκωτικά, δεν έχουμε προβλήματα με μοτοσικλέτες, γκάγκστερ. Παρέλαβα μια υγιέστατη κοινότητα  και ήταν στοίχημα για τη νεολαία να τη κρατήσω σ’ αυτή την κατάσταση. Μέχρι σήμερα τα καταφέρνω. Είμαστε φιλικοί με τη νεολαία, δεν έχουμε ναρκωτικά, κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια με ανοιχτά παράθυρα, δεν έχουμε ρατσισμό και αλητεία είμαστε μέχρι σήμερα πεντακάθαροι. Είναι ένα στοίχημα για τον εαυτό μου που θέλω να το κρατήσω. 

Είμαστε τυχεροί...

Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιο Δήμαρχο στο Δήμο, που αφιερώνει χρόνο για το Δήμο. Στη θέση που βρισκόταν ο κ. Σταύρος είναι τιμή μας που τον έχουμε για Δήμαρχο και εκείνα που πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει είναι παρά πολλά. Απλά ο Δήμαρχος θέλει δίπλα του ανθρώπους, οι οποίοι, να μπορούν να προσφέρουν, να σταθούν δίπλα του για να φτιάξουν ένα Δήμο όπως τον θέλει ο ίδιος: Δήμο πρότυπο. Γιατί ο Δήμαρχος μπορεί, το πιστεύω ότι μπορεί. 
Τώρα αν ξεκινήσουν οι κόντρες μεταξύ μας και αρχίσει ένας διαπληκτισμός, τότε θα αναποδογυρίσουμε τον Δήμαρχο. Άρα ο Δήμαρχος πρέπει να σταθεί στο ύψος του για να τα κρατήσουμε όλα αυτά. Και εμείς να είμαστε ακέραιοι.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό με τη σημαία. Μια είναι η σημαία. Αποφασίσαμε οι έξι Αντιδήμαρχοι μαζί με το Δήμαρχο και ετοιμάσαμε ένα νέο έμβλημα στην σφραγίδα. Εμείς το αποφασίσαμε. Εμένα ψήφισε ο κόσμος για να αντιπροσωπεύσω την Ποταμιά, τα Λύμπια τον Παντελή Ξινυστέρη κλπ. Μας έχουν εμπιστοσύνη. Αποφασίσαμε ότι αυτό θα είναι το έμβλημα. Τέλος. Αν οι επόμενοι δεν το θέλουν τότε ας το ανατρέψουν. Κάναμε ένα νεοσύστατο Δήμο. Αυτές είναι οι οδηγίες, τούτα πρέπει να κάνουμε.

Κάθομαι στο καφενείο και ακούω τον ένα και τον άλλο. Πρέπει να του εξηγήσω με ηρεμία ότι αυτά πρέπει να γίνουν.

Τι σημαίνει έχασε το Δάλι την Σφίγγα; Τι σημαίνει έχασε η Ποταμιά τη Δαφνοστεφανομένη κεφαλή του Θεού Απόλλωνα; 
Αν μου έλεγαν να βάλουμε ένα σήμα θα πατούσα επί πτωμάτων να μπει η Δαφνοστεφανομένη κεφαλή του Θεού Απόλλωνα. Τα Λύμπια θα ήθελαν το Ολύμπιο. Έπρεπε να μπει κάτι ανεξάρτητο, δεν μπορούσαν να μπουν και τα έξι πάνω σε μια σφραγίδα. Και κάτι τέτοιο έγινε. Άλλη είναι η ανάλυση του τι σημαίνει το έμβλημα και αυτό θα το εξηγήσει ο Δήμαρχος. 
Όμως αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή είναι η σημαία. Αυτό είναι το έμβλημα. Δημοτικό Διαμέρισμα Ποταμιάς, τα κτίρια έξω είναι της Ποταμιάς, Εδώ είναι Ποταμιά,  Δημοτικό Διαμέρισμα Ποταμιάς, εκείνο είναι το έμβλημα. 
Τώρα που βλέπουν το κόλλημα δεν το καταλαβαίνω.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Ποταμιάς αλλάζει όμως το όνομα του χωριού; 

Είναι Ποταμιά, ο Δήμαρχος μας έχει πει να βάλουμε στα κτίρια μας Νήσου – Πέρα Χωριό, Ποταμιά, Λύμπια. Το Δημοτικό Διαμέρισμα μπαίνει στα λόγια του Δήμου. Εδώ είναι η Ποταμιά και εκεί είναι τα Λύμπια, το τονίζει ο Δήμαρχος!

Στις προτεραιότητες μου είναι σε βάθος εξαμηνίας, τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, θα κάνω πανδημοτική του Δημοτικού Διαμερίσματος Ποταμιάς. Να τους ενημερώσω για τα πάντα. Εγώ δεν δέχομαι να ακούνε κουβέντες του καφενέ, θα τους ενημερώσω επίσημα. Θα κάτσω μαζί τους κόσμια όμορφα και ότι ξέρω θα τους το πω. Να με βομβαρδίσουν με ερωτήσεις και ότι ξέρω θα τους απαντήσω και αν έκανα λάθος θα απολογηθώ. Εκλέγηκα χωρίς ανθυποψήφιο και για μένα αυτό λέει πολλά. Και το είπα, ότι για μένα είναι πιο δύσκολο, γιατί όλοι πλέον οι κάτοικοι με έχουν ψηφίσει. Και ο τελευταίος που θα έρθει πρέπει να τον εξυπηρετήσω. Είναι πολύ πιο δύσκολο. Είναι εντολή από τον κόσμο ότι πρέπει να τα καταφέρω. Αν δεν τα καταφέρω θα πρέπει να σταματήσω. Είναι πολύ καθαρό για μένα.

Είμαι άνθρωπος που ακούει τον κόσμο. Τον αφήνω να πει αυτό που θέλει. Να τα πει όλα και από την εμπειρία μου, από αυτό που θα δω, θα καταλάβω αν έχει πράγματι πρόβλημα. Καταλαβαίνω αν κάποιος ήρθε να πιούμε καφέ, αν είναι πληγωμένος κλπ. Όσο θυμωμένος και αν είναι μαζί μου θα τα βγάλει όλα και πίστεψε με θ’ αρχίσει να κλαίει χωρίς να πάρει απάντηση ή ακόμα θα βρει τη λύση στο πρόβλημα του ενώ μιλά γι’ αυτό.

Ποτέ δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση με το δημότη, ούτε και θα του πω όχι. Αυτό είναι στοίχημα με τον εαυτό μου. Ότι αίτημα και να μου υποβάλουν, ακόμα και αν θέλουν να δουν τον Πρόεδρο, εγώ θα τηλεφωνήσω στην ιδιαιτέρα του Προέδρου και θα την ενημερώσω ότι κάποιος κάτοικος έχει αυτό το πρόβλημα και να μου πει αν γίνεται ή όχι και να αναλάβει την ευθύνη. Εγώ ενημέρωσα και δεν μπορεί να μας δεχθεί ή μπορεί.

Ακόμα και με τον τελευταίο κάτοικο θα προσπαθήσω εντός της ημέρας ή την επόμενη να δώσω απάντηση. Ότι έγινε η δουλειά μας ή όχι. Αν όχι θα ρωτήσω αν υπάρχει εναλλακτική και θα τον βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντα οι πόρτες μου είναι ανοιχτές, δεν έχω να χωρίσω κάτι. Θα πιω καφέ και με τον τελευταίο άνθρωπο της κοινότητας και με τα παιδιά που έχουν ιδιαιτερότητες. Είμαι δίπλα και πάντα βάζω στοίχημα ότι σε κάθε επίσημο τραπέζι που θα πάμε, ,θα έχω μαζί μου και θα πληρώσω προσωπικά για κάποια παιδιά με ιδιαιτερότητες. Μου έχουν εμπιστοσύνη οι γονείς και μπορώ να τα πάρω μαζί μου να κάτσουν μαζί μας να φάνε και να νιώσουν ωραία. 

Αντιλαμβάνομαι και μπαίνω στο οικοδόμημα της οικογένειας που έχει προβλήματα.

Είμαι πολύ τυχερός που στην Ποταμιά δεν έχω οικογένεια, η οποία, να έχει ανάγκη οικονομική, σε επίπεδο του να έχει κομμένο ρεύμα, ή νερό, σε επίπεδο που να ξυπνήσουν μωρά και να μην έχουν να φάνε. Είμαι πολύ τυχερός. 

Το φτωχός και φτωχή οικογένεια είναι αόριστο για μένα. Για μένα φτωχή οικογένεια είναι αυτή που πηγαίνει στο παντοπωλείο να αγοράσει ψωμί και γάλα και θέλει να το γράψει. Είπα στη υπεύθυνη του παντοπωλείου ότι δεν θα γράψει ψωμί και γάλα για κανένα. Θα έρχεται εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα το πληρώνω. Δεν δέχομαι. Το ξέρουν. Θα έρθουν εδώ θα τους δώσω 5 ευρώ και θα πάνε να αγοράσουν. Όμως σπάνια έγινε αυτό στα εφτά χρόνια, πολύ σπάνια.

Για μένα δεν υπάρχει φτωχός. Θέλετε δουλειά, ελάτε να δουλέψετε στο Συμβούλιο με πέντε ευρώ την ώρα. Οκτώ ώρες την μέρα θα πιάσετε 40 ευρώ. 

Άνοιξαν τα Λατομεία Λατούρος. Mου είπαν θέλουν προσωπικό με 1200 ευρώ, πρώτο μισθό, να τους βάζουν και το πετρέλαιο, να είναι έξω από το σπίτι τους. Γύρισα τα σπίτια πήρα 8 άτομα στην ανακύκλωση. 

Δεν δέχομαι να μου πει κάποιος ότι είναι φτωχός. Δεν το δέχομαι. 

Έχουμε άτομα, μωρά με ιδιαιτερότητες, σπίτια που δεν μπορούν πραγματικά να δουλέψουν. Τους κανόνισα να παίρνουν το ανάλογο επίδομα και να τους βλέπει το Γραφείο Κοινωνικής Ευημερίας. Θα έρθει το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, θα πάμε όλοι κοντά τους και όχι μόνο ο Αντιδήμαρχος, γιατί έχουν πραγματική ανάγκη. 

Είμαστε μια γειτονιά, είμαστε όλοι συγγενείς, ξέρουμε τον γείτονα μας.

Έχουμε στην Ποταμιά, σήμερα, άνθρωπο για τον οποίο μαγειρεύουν τρία σπίτια στη γειτονιά και του παίρνουν να φαγητό πρωί, μεσημέρι και βράδυ. 

Στην Ποταμιά δεν χάθηκε η ανθρωπιά. Υπάρχει και είναι μεγάλο στοίχημα για μένα να το κρατήσω. Δεν έχουμε τσακωμούς, κόντρες οι γείτονες, φασαρία. Είμαι τυχερός γιατί είναι μικρό το Διαμέρισμα. Αν ήθελα καθόμουν πίσω και περίμενα να περάσει η πενταετία και ο μισθός να πέφτει κάθε μήνα. Όχι δεν είναι έτσι. Είναι λειτούργημα αυτό το πράγμα. Αν δω ότι δεν τα καταφέρνω θα φύγω. Ουδείς αναντικατάστατος. Υπάρχουν άλλοι δέκα στη σειρά, που μπορούν να πάρουν τη θέση μου και ακόμη είναι καλύτεροι από μένα. Όταν έρθει η ώρα θα το κάνουν και θα είμαι και δίπλα τους. Δεν υπάρχει θέμα. Δεν θα κρατήσω κακία. 
Είμαστε τυχεροί που δεν έχουμε αυτά που σου προανέφερα. Δεν έχω, γιατί κρατήσαμε το επίπεδο του ανθρώπου, και θα το κρατήσουμε. Δεν θα αφήσω να πέσει κάποιος κάτω από το επίπεδο. Θα βρούμε τον τρόπο να τον βοηθήσουμε. Τώρα αν κάποιος δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του, αν κάποιος γίνεται βάρος των κατοίκων μου, δεν το δέχομαι εγώ. Αν κάποιος δεν πάει να δουλέψει, όλη νύχτα παίζει κουμάρι, όλη νύχτα γυρίζει και λέει ότι έχει ανάγκες, τότε δεν το δέχομαι εγώ και θα τον κυνηγήσω.

Θα μου πεις είναι επειδή είμαστε λίγοι. Αυτό δεν έχει σημασία. Εγώ θα βρω τη λύση, διαφορετικά θα πάω πιο κάτω.