Κυριακή, Δεκέμβριος 22, 2024

Breaking

Φωτογραφίας της Νήσου από αέρος

Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Νήσου είναι ένα μεγάλο σε έκταση διαμέρισμα που εκτείνεται από τον Περιμετρικό και τις Χαλεπιανές μέχρι το Πέρα Χωριό και έχει σύνορα με το Δάλι.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα της Νήσου είναι ένα μεγάλο σε έκταση διαμέρισμα που εκτείνεται από τον Περιμετρικό και τις Χαλεπιανές μέχρι το Πέρα Χωριό και έχει σύνορα με το Δάλι.

Μπήκε στο Δήμο ώς μια οντότητα μαζί με το Πέρα Χωριό όμως οι διατάξεις του νόμου τα αναγκάζουν να πορευτούν ξεχωριστά. 

Αυτή είναι και η έγνοια του Αντιδήμαρχου Νήσου Κούλλη Πογιατζή που βλέπει μια "σοφή απόφαση" 50 χρόνων να δοκιμάζεται σήμερα και σε συνδυασμό με τις σκέψεις της Κυβέρνησης για μείωση του αριθμού των Δήμων, να οδηγεί σε μαρασμό των μικρών κοινοτήτων. 
Τα πεπραγμένα αυτής της πενταετίας ωστόσο είναι θετικά για τη Νήσου. Μπήκε στο νέο Δήμο με σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα, από κοινού με το Πέρα Χωριό, έχει ώριμα έργα που θα ολοκληρωθούν εντός του 2025 και άλλα που προγραμματίζονται για τις επόμενες χρονιές και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα. Πέραν από το χρόνιο θέμα με τις καταβόθρες που κι' αυτό παραμένει σταθερό χωρίς περεταίρω επεκτάσεις.
Ο Κούλλης Πογιατζής δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του Δήμου Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου, λόγο των προσώπων που συνάντησε και μιλά με ενθουσιασμό για το έργο του Γραμμικού Πάρκου που θα ξεκινήσει εντός του 2025.

Πως είναι η μετάβαση από το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου;

Κατ’ αρχήν, να πούμε, ότι ήταν δική μας επιλογή να μετέχουμε σ’ αυτόν τον Δήμο. Μετά από διαβουλεύσεις που είχαμε με τις γύρω κοινότητες για το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σ’ ένα περιφερειακό δήμο ή να παραμείνουμε με το σύμπλεγμα των κοινοτήτων στο οποίο συμμετέχουν τώρα η Αγία Βαρβάρα, ο Λυθροδόντας, ο Μαθιάτης, η Σιά, ο Κοτσιάτης και το Μαρκή, αποφασίσαμε σαν Πέρα Χωριό Νήσου να ενταχθούμε στο νέο Δήμο με την ελπίδα ότι θα έχουμε την ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη των κοινοτήτων μας και να παρέχουμε στους κατοίκους μας αναβαθμισμένες υπηρεσίες.
Βλέπαμε ότι ο Δήμος Ιδαλίου τα τελευταία χρόνια προχώρησε αρκετά σε σύγκριση με μας. Είχε την ευκαιρία να διεκδικεί σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και να κάνει μεγάλα έργα τα οποία ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε και είπαμε ότι είναι μια ευκαιρία να γίνει ακόμα ένα βήμα στην ανάπτυξη των δικών μας κοινοτήτων. Ετσι ομόφωνα το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρα Χωριού Νήσου αποφασίσαμε να ενταχθούμε στο Δήμο. 
Είναι γρήγορα να πούμε αν είμαστε ευχαριστημένοι από αυτή την κίνηση. Χρειάζεται κάποιο μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει κάποια ολοκληρωμένη και σωστή οργάνωση και φυσικά να δούμε και τις χορηγίες, από τις οποίες φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί η ανάπτυξη γενικά της περιοχής μας. 
Βλέπω ότι και οι έξι Αντιδήμαρχοι, ο ίδιος ο Δήμαρχος και τα στελέχη του Δημοτικού Συμβουλίου προσπαθούν, όλοι, με πολλή όρεξη και πίστη, να φέρουμε τα πράγματα εκεί που προβλέπαμε από την αρχή. Όμως δηλώνω ότι θέλουμε ακόμα χρόνο. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στο πρώτο εξάμηνο. 
Κάθε κοινότητα είχε τις δικές τις υπηρεσίες τις οποίες σήμερα ενώσαμε. Αυτό το εργατικό και γραφειακό προσωπικό και γενικά όλους τους υπαλλήλους πρέπει να τους τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο που να λειτουργούν και να αποδώσουν στο μέγιστο δυνατό. 
Στην πορεία παρουσιάζεται και θέμα ελλείψεων στο προσωπικό το οποίο προσπαθούμε να σουλουπώσουμε. Χρειαζόμασταν κάποιες κοπέλες για τα γραφεία, στην Αλάμπρα και στο νέο γραφείο εξυπηρέτησης στην Καλλιθέα.
Τώρα έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε προκήρυξη για ακόμα δύο εργάτες. Παρατηρούμε ότι οι εργάτες που έχουμε δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν έξι κοινότητες πλέον αφού κάποιοι έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν. Είπαμε να προσλάβουμε ακόμα δύο για να δυναμώσουμε το εργατικό προσωπικό και να δούμε πως προχωρούμε, αν και φαίνεται ότι οι ανάγκες δεν καλύπτονται και θα πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο. 
Τούτο το πρώτο τρίμηνο – τετράμηνο μπορώ να πω ότι τα πιο βασικά προβλήματα που βρίσκουμε είναι αυτά. Μέχρι που να οργανωθούμε και να επανδρώσουμε το Δήμο με το κατάλληλο προσωπικό για να μπορούμε να λειτουργούμε όσο γίνεται πιο σωστά.

Ταυτόχρονα όμως ξεκίνησαν κάποιες εκστρατείες που είχαν ανάγκη το προσωπικό, όπως η εκστρατεία καθαριότητας.

Ναι και ίσως αυτό να έδειξε ότι έχουμε ανάγκη από άλλους εργάτες, διότι το ξεκίνημα μας ήταν λίγο βεβαρυμένο. Βρήκαμε κάποιες συσσορευμένες δουλειές που έπρεπε να γίνουν για να φτάσουμε σ’ ένα επίπεδο που να συντηρούμε και να διατηρούμε το Δήμο μας σε μια καλή κατάσταση όσον αφορά την καθαριότητα. 
Κακά τα ψέματα είχαμε περιοχές που χρειαζόταν άμεσα να τις τρέξουμε και αυτό έδειξε ότι με 10-12 εργάτες που έχουμε τώρα δεν μπορούμε να καθαρίζουμε όλη την περιφέρεια του Δήμου. Έχουμε μια μεγάλη γεωγραφικά περιοχή και ένα πληθυσμό των 25 με 27 χιλιάδων κατοίκων και οι ανάγκες είναι πολλές. 
Το ευτύχημα για μας είναι ότι ανέλαβε η Σχολική Εφορεία όλα τα σχολεία και αυτό μας βοηθά για να κάνουμε τις υπόλοιπες δουλειές μας, όμως φαίνεται καθαρά ότι με τον αριθμό εργατών που έχουμε δυσκολευόμαστε να εξυπηρετήσουμε για την ώρα όλο τον πληθυσμό και τις κοινότητες.
Φαίνεται και πρέπει να το παραδεχτούμε ότι από όλους γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και ξέρουμε όλοι ποια είναι τα προβλήματα μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την επίλυση τους. 

Είστε Δημοτικό Διαμέρισμα Νήσου το οποίο πλέον πορεύται μόνο του ξεχωριστά από το Δημοτικό Διαμέρισμα Πέρα Χωριού. Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις;

Η δική μας πρόθεση και απαίτηση ήταν να μεταφερθούμε στο Δήμο μαζί σαν Πέρα Χωριό Νήσου. Και αυτό το απαιτήσαμε τόσο από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών όσο και τη Βουλή πρίν προχωρήσουμε στη μεταρρύθμιση. 
Έγινε μια δουλειά εδώ και πενήντα χρόνια από κάποιους ανθρώπους που είχαν σοφή σκέψη, όπως αποδείκτηκε, για να ενώσουν τις δύο αυτές κοινότητες με κοινά σχολεία, κοινά γραφεία, κοινό Κοινοτικό Συμβούλιο. Και ότι είχαμε σε περιουσιακά και υποχρεώσεις ήταν όλα κοινά. Αυτά δεν μπορούν εύκολα να μοιραστούν και να πούμε ότι έχουμε αυτή την περιουσία και θα τη χωρίσουμε και θα πάρει ο καθένας εκείνα που του αναλογούν.  
Το καλό, ήταν, ότι δεν είχαμε χρέει και τα δάνεια που εκκρεμούσαν ήταν μηδαμινά κοντά στην οικονομική κατάσταση που παρουσιάζαμε τότε.
Όμως τώρα… Ο Δήμος αναγνωρίζει ότι έχει έξι Διαμερίσματα και πρέπει να κάνουμε προϋπολογισμούς το κάθε Διαμέρισμα ξεχωριστά. Εμείς θέλαμε να κάνουμε κοινό προϋπολογισμό με το Πέρα Χωριό δεδομένων των όσων είπαμε προηγουμένως. 
Μεταφέραμε κάποια αποθέματα που είχαμε στο Δήμο. Εκείνα τα αποθέματα θεωρητικά πρέπει να ξοδευτούν σε έργα στις κοινότητες μας, όπως αυτό θα συμβεί και με τις άλλες κοινότητες. 

Εμείς είχαμε προγραμματίσει έξι - εφτά έργα από τα οποία τα 3 με 4 έχουν ήδη ξεκινήσει και προγραμματίζαμε το 2024-2025 να ξεκινήσουμε και τα υπόλοιπα με τα λεφτά που κρατούσαμε. 

Να χωρίσουμε τί έχει το Πέρα Χωριό και τι η Νήσου είναι κάτι πολύ δύσκολο. Εγώ θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια πρέπει να λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσαν παλιά οι δύο κοινότητες. Αν στο μέλλον επιβάλλεται και πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός δεν θα είναι προς  όφελος ούτε του Πέρα Χωριού, ούτε της Νήσου. 
Διότι μπαίνουν πολλά πράγματα στην εξίσωση. Κάναμε κάποια πράγματα μαζί. Για παράδειγμα έχουμε δύο γήπεδα τα οποία έτυχε να είναι στο έδαφος της Νήσου, έχουμε ένα πάρκο το οποίο έγινε από κοινού και πάλι στη Νήσου. Έχουμε μια βιομηχανική ζώνη η οποία φέρνει έσοδα. ´Ετυχε αυτή η βιομηχανική ζώνη να είναι στη Νήσου. 
Αν έρθουμε να τα χωρίσουμε θα έρθει ο επόμενος Αντιδήμαρχος είτε Νησιώτης, είτε Περαχωρίτης και θα απαιτήσει περισσότερες χορηγίες.
Από την άλλη έχουμε και ένα θέμα με τους κατοίκους μας. Ήταν όλοι καταγεγραμμένοι ως κάτοικοι Πέρα Χωριού Νήσου. Πρέπει πλέον να έρθουμε να κάνουμε και καταμέτρηση των κατοίκων για να δούμε πόσοι είναι οι κάτοικοι του Πέρα Χωριού και πόσοι της Νήσου. 
Έχουμε εκτάσεις που μόνο εμείς γνωρίζουμε αν είναι Πέρα Χωριό ή Νήσου. 
Ο κόσμος ξέρει ότι εδώ είναι Πέρα Χωριό Νήσου. Αν μπούμε στη διαδικασία να τα μοιράσουμε θα υπάρξουν αδικίες και αντιδράσεις. 
Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει ο Δήμος να συνεχίσει να μας αντιμετωπίζει ως Πέρα Χωριό Νήσου. Όμως η νομοθεσία επιβάλει ότι θα πρέπει να είναι ένα το Πέρα Χωριό και άλλο η Νήσου, διότι αν θεωρήσουμε ότι είναι μια κοινότητα θα πρέπει να έχουμε ένα Αντιδήμαρχο στο Δήμο, που σημαίνει η μία από τις δύο κοινότητες θα σβήσει και είναι κάτι που δεν θα δεχθεί κανένας από τους δύο. 
Άρα με την σκέψη που είχαμε εμείς ότι θα μπούμε στο Δήμο με δύο Αντιδημάρχους αφού είμαστε δύο κοινότητες αλλά με κοινό προϋπολογισμό και να μας αντιμετωπίζουν σαν ένα διαμέρισμα είναι κάτι που δεν ταυτίζεται. 

Λύση βρήκατε;

Δεν το συζητήσαμε ακόμη. Μέχρι τώρα λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούσαμε προηγουμένως, όμως σε ότι μας ζητηθεί να παραδώσουμε στο Δήμο, το κάνουμε ξεχωριστά.
Δηλαδή πάμε σε μια συνεδρία και βάζουμε θέματα που αφορούν το Διαμέρισμα Νήσου και το Διαμέρισμα Πέρα Χωρίου ξεχωριστά. Δεν πάμε στην ατζέντα με ένα κοινό πρόγραμμα θέματα που αφορούν Πέρα Χωριό Νήσου.

Άρα στη διάρκεια του χρόνου οι δύο κοινότητες θα χωριστούν;

Στη διάρκεια του χρόνου αυτό θα μας οδηγήσει στο διαχωρισμό και δεν γνωρίζω πως θα διευθετηθεί πλέον αυτό το πρόβλημα. Είναι κάτι που σηκώνει συζήτηση και καλή διάθεση απ’ όλους να το κάνουμε με το σωστό τρόπο. 

Ποιά τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Διαμέρισμα Νήσου;

Για την ώρα δεν έχουμε κάτι που μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω ότι άλλαξε από το πριν και το σήμερα είναι η άμεση ανταπόκριση μας σε θέματα καθαριότητας. 
Εμείς είχαμε 6 μόνιμους εργάτες και ένα επιστάτη οι οποίοι ήταν μόνιμα στο Πέρα Χωριό Νήσου. Αλωνίζαμε και την τελευταία γειτονιά. Αν έπεφτε κάποιο τηλέφωνο ή έπεφτε στην αντίληψη μας κάποιο πρόβλημα, αν όχι την ίδια μέρα, μέχρι την επόμενη μέρα το πρόβλημα λυνόταν.  Τώρα δεν έχουμε την ευχέρεια να ανταποκρινόμαστε τόσο άμεσα. 

Το πρόβλημα με τις καταβόθρες συνεχίζεται;

Το πρόβλημα παραμένει και κατά 90% παρουσιάζεται στο Διαμέρισμα της Νήσου. Η περιοχή είναι περιφραγμένη ώστε να μη μπορεί κανένας κάτοικος  ν’ αξιοποιήσει αυτά τα τεμάχια.
Είναι μια μεγάλη ζημιά γιατί ήταν οικιστική ζώνη και ήταν μια καλή περιοχή. Παραμένει εκεί περιφραγμένη, απαγορευμένη ζώνη και την επιθεωρούμε κάθε χρόνο. 
Παρακολουθούμε τα πράγματα και αν δούμε ότι επεκτείνονται και σε περιοχές κοντά στον περιφραγμένο χώρο καλούμε το υπουργείο Γεωργίας και γίνεται μια νέα γεωλογική μελέτη για να δουν κατά πόσο το πρόβλημα επεκτάθηκε και αν υπάρχει η ανάγκη να κλείσουμε κι άλλες περιοχές, κάτι που δε συνέβει τα τελευταία 20-25 χρόνια.
Αλλά είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορά το Διαμέρισμα της Νήσου, διότι μια αρκετά μεγάλη οικιστική περιοχή είναι αποκλεισμένη.

(Συνεχίζεται)