Δευτέρα, Δεκέμβριος 23, 2024

Breaking

Αεροφωτογραφία του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυμπιών

Το Διαμέρισμα Λυμπιών του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου έχει αναλάβει τη διεύθυνση των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Υγείας του Δήμου, οι οποίες μεταφέρθηκαν πρόσφατα στα κτίρια της πρώην ΣΠΕ Λυμπιών.

Το Διαμέρισμα Λυμπιών του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου έχει αναλάβει τη διεύθυνση των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Υγείας του Δήμου, οι οποίες μεταφέρθηκαν πρόσφατα στα κτίρια της πρώην ΣΠΕ Λυμπιών.

Τα Λύμπια, όμως, μαστίζονται από θέματα καθαριότητας, καθώς παρά τις ενέργειες των τελευταίων ημερών, κατά την εκστρατεία καθαριότητας του Δήμου, όπου καθαρίστηκαν αρκετά χωράφια και δημόσιοι χώροι από μπάζα και σκουπίδια, οι Δημότες, συνεχίζουν να απορρίπτουν σκύβαλα και μπάζα στις ίδιες περιοχές. 
Ο Αντιδήμαρχος του Διαμερίσματος Λυμπιών Παντελής Ξυνιστέρης, δηλώνει απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των συγχωριανών του και ανήμπορος να αντιδράσει. Εναποθέτει τις ελπίδες του στην απόκτηση συνείδησης από τους Λυμπιανούς, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να γλυτώσουν τις χιλιάδες ευρώ που δίνονται για την καθαριότητα.
Τα Λύμπια είναι μια πρωτοπόρα κοινότητα και σε αυτή ανθεί ο εθελοντισμός. Οι Θεατρικές Ομάδες της “Παράβασης” και του Απόλλωνα Λυμπιών έχουν αξιοζήλευτη δράση και κάνουν περήφανη την κοινότητα, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Ξυνιστέρης ο εθελοντισμός είναι μέσα στο DNA του Λυμπιανού και όταν πρόκειται για εργασία για την κοινότητα, η συμμετοχή είναι μεγάλη, απ’ όλα τα πολιτικά φάσματα.
Ο Αντιδήμαρχος Λυμπιών ζητά πίστωση χρόνου από τους Δημότες, καθώς η μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο βήμα και συνεχώς αναδύονται πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Δηλώνει όμως σίγουρος ότι σιγά σιγά οι Δημότες θα απολαμβάνουν τα οφέλη της.
Καταγγέλλει επίσης την ανοχής της κυβέρνησης, που επιτρέπει στο ΧΥΤΥ Κόσιης, να θάβει τα απορρίμματα και ζητά τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να μην παραμένει το Διαμέρισμα των Λυμπιών στο σκοτάδι.

Δύο μήνες μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τη συνένωση των έξι διαμερισμάτων ποιά είναι η πραγματικότητα;

Η νομοθεσία είναι κάτι το θεωρητικό, μπορεί να φαίνεται ωραία όμως σίγουρα η πραγματικότητα είναι κάτι το διαφορετικό. Είμαστε θετικοί στη νέα νομοθεσία, η οποία ενοποίησε τις κοινότητες Ποταμιάς, Λυμπιών, Αλάμπρας, Πέρα Χωριού, Νήσου και του Δήμου Ιδαλίου, στον ενιαίο Δήμο Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου και πιστεύουμε ότι στο τέλος τα αποτελέσματα θα είναι θετικά για τους δημότες. 
Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου στο νέο Δήμο (Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι). Έχουμε όλοι την ίδια άποψη παρά τις δυσκολίες που αναδύονται συνεχώς λόγο του καινούργιου που δημιουργείται.

Ποιές είναι αυτές οι δυσκολίες;

Οι δυσκολίες βρίσκονται στη διαμόρφωση των διαφόρων υπηρεσιών του Δήμου, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες καθαριότητας και υγείας, οι τεχνικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας και οι πολιτιστικές υπηρεσίες. 
Δυσκολίες υπάρχουν και στα χρήματα, που είναι η κινητήριος δύναμη. Φανταστείτε ότι η κάθε κοινότητα είχε τις δικές τις δράσεις με κύριο παράδειγμα τις πολιτιστικές δράσεις. Τώρα με το νέο Δήμο θα πρέπει όλες αυτές οι δράσεις να περνούν μέσα από τις διάφορες επιτροπές του Δήμου να εγκρίνονται και μετά να υλοποιούνται. Όμως το Α και το Ω είναι το οικονομικό. 
Κάνεις όμορφα, ωραία και σωστά το σχεδιασμό, όταν όμως φτάσεις στο κοστολόγιο καταλήγεις να είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έχεις.
Και επειδή ο προϋπολογισμός του Δήμου ακόμη δεν μας έχει δοθεί -τον περιμένουμε τον Οκτώβρη - και θα είναι και ελληματικός, διότι η κυβέρνηση κάνει τις δικές τις περικοπές, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. 
Ένα απλό παράδειγμα σήμερα είναι οι δρόμοι. Οι δρόμοι οι οποίοι ενώνουν τα Λύμπια με το Δάλι και τα Λύμπια με την Αλάμπρα ανήκαν στην Επαρχιακή Διοίκηση και η συντήρηση και το καθάρισμα τους ήταν στη δικαιοδοσία της. Τώρα πέρασε στην δικαιοδοσία του Δήμου, όμως λεφτά για να κάνουμε αυτές τις δουλειές δεν μας έχει δώσει η Κυβέρνηση.
Αυτά είναι τα προβλήματα που βρίσκουμε, τα οικονομικά, η χορηγία που θα δώσει το κράτος προς τους Δήμους, η χορηγία που θα δώσει ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης προς τους Δήμους – το 60% σύμφωνα με τη νομοθεσία, το οποίο οι ίδιοι δεν θέλουν να δώσουν. Έχουμε θέματα εδώ τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε, όπως, μπορούμε. 

Αφού δεν υπάρχουν χρήματα θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στους Δημότες!

Οι δημοτικοί φόροι έχουν αντίκτυπο στους δημότες. Έστω και ένα ευρώ να αυξηθεί η φορολογία ο δημότης θα αντιδράσει. Ειδικά όταν δεν βλέπει διαφορά στην ποιότητα της ζωής του.
Εγώ πιστεύω, όμως, ότι το ένα έχει σχέσει με το άλλο. Αν δεν πληρώσεις δεν θα έχεις την ανάλογη ποιότητα ζωής. Πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου και να ζητήσουμε την ανάλογη υποστήριξη από τους Δημότες μας. 

 

Στα Λύμπια ανθεί ο εθελοντισμός.

Είμαστε μια κοινότητα πρωτοπόρα στον εθελοντισμό από παλιά. Είναι μέσα στο DNA των Λυμπιανών. Είναι γι’ αυτό που είμαστε προοδευτική κοινότητα γιατί ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων, μας ενώνει ο εθελοντισμός και η αγάπη για την κοινότητα. Οταν διοργανώσεις μια εθελοντική εργασία θα δεις ότι συμμετέχουν απ’ ολα τα πολιτικά φάσματα και προσφέρουν.


Δυστυχώς, η νοοτροπία που υπάρχει στου Δημότες μας είναι λίγο απογοητευτική από την άποψη ότι στα θέματα καθαριότητας αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα πειθαρχίας. Λερώνουν τους δημόσιους χώρους, τα χωράφια, οικόπεδα, πετάνε τα σκύβαλα και άχρηστα αντικείμενα όπου βρουν. 
Γνωρίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο Δήμο μας, όμως είναι κάτι που με απογοήτευσε αυτούς τους δύο μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων μου. 
Ξεκινήσαμε δράση, καθαρίσαμε πολλούς χώρους από μπάζα και σκουπίδια, όμως μετά από μια εβδομάδα είδαμε ότι άρχισαν και πάλι να πετάνε άχρηστα αντικείμενα στους ίδιους χώρους.
Αυτό είναι ένα θέμα που εγώ δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω. Δυστυχώς δεν μπορώ, ούτε εγώ προσωπικά, ούτε η αστυνομία, ούτε οι υπάλληλοι του Δήμου να το λύσουν γιατί αυτοί που τα πετάνε το κάνουν κάποια στιγμή που δεν μπορείς να τους ελέγξεις, πχ τα βράδια. Δυστυχώς δεν μπορείς να είσαι πάντοτε παντού. 
Γνωρίζουμε τους χώρους που τα πετούν, τα χωράφια, τους απόμερους χώρους στους οποίους δημιουργούν παράνομους σκυβαλότοπους. Δυστυχώς απαγορεύεται από τη νομοθεσία να τοποθετήσεις κάμερες άρα χάνεις ένα όπλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. 
Αυτό που απομένει είναι οι ίδιοι οι δημότες να αποκτήσουν συνείδηση, να μην το κάνουν αλλά και αν βλέπουν κάποιο να το κάνει να έχουν το θάρρος να έρθουν να το καταγγείλουν, πράγμα που σπάνια γίνεται. 
Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό γιατί για να καθαρίσουμε αυτούς τους παράνομους σκυβαλότοπους χρειάζονται μερικές χιλιάδες ευρώ. Που θα τις βρεις; Θα τις πάρεις από τους δημότες. 
Γι’αυτό λέμε πως για να έχεις ποιότητα πρέπει να πληρώνεις. Αυτές τις 20 χιλιάδες που δώσαμε σήμερα για να καθαρίσουμε αυτή τη βρωμιά, θα μπορούσαμε να τις δώσουμε για κάποιο άλλο έργο. Αναγκαστήκαμε όμως να τα δώσουμε για αυτό το σκοπό.

Ποιος ο ρόλος του Δημοτικού Διαμερίσματος Λυμπιών στο νέο Δήμο Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου;

Στα Λύμπια θα μεταφερθεί τις επόμενες μέρες το Τμήμα Καθαριότητας και Υγείας όλου του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου. Βασικά θα είμαι ο επικεφαλής πολιτικά του τμήματος. Θα υπάρχουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Δήμου οι οποίες θα υλοποιούνται.
Αυτό το βλέπω θετικά για την κοινότητα μας, η οποία θα αξιοποιήσει τους χώρους της πρώην ΣΠΕ Λυμπιών, τις αποθήκες Σιτηρών και τις αποθήκες Οικοδομικών Υλικών, οι οποίες θα μας δοθούν από την ΚΕΔΙΠΕΣ.  Το κτίριο μπροστά όπου είναι τα γραφεία έχει ήδη δοθεί από την ΚΕΔΙΠΕΣ ενώ τα κτίρια στα οποία θα στεγάζονται οι εργάτες θα μας δοθούν σύντομα. Σ’ αυτούς τους χώρους θα στεγάζεται το τμήμα.

Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λυμπιών;

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λυμπιών έχουν εκλεγεί δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι. Η κοινότητα εμπιστεύτηκε δύο κοπέλες για Δημοτικούς Συμβούλους και είναι η Μαρία Χριστοδούλου και η Σοφία Χαρμανά.
Σύμφωνα με το νόμο, η επιτροπή πρέπει να είναι πενταμελής, οπότε την απαρτίζουν και οι τρεις υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που δεν εκλέγηκαν αλλά πήραν τις περισσότερες ψήφους κατά την εκλογική διαδικασία. Αυτοί είναι ο Κωστής Κτώρας και ο Λούκας Καμένος.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται δημοκρατικά με δικαίωμα ψήφου από όλους. Ο ρόλος της επιτροπής είναι συμβουλευτικός όμως και ουσιαστικός. Οι δημότες αναμένουν να συνεδριάζει αυτή η επιτροπή μια φορά το μήνα - εμείς συνεδριάζουμε 2 φορές - και να παίρνει εισηγήσεις για τα προβλήματα που αναφύονται και τα έργα που θέλουν να γίνουν. 
Εμείς λειτουργούμε με πρώτιστο μέλημα την εξυπηρέτηση των πολιτών μας. Θέλουμε να έρχονται οι δημότες και να μας λένε τα προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτά τα καταγράφουμε και αν είναι τρέχοντα προβλήματα που μπορούν να λυθούν με ένα τηλεφώνημα στις υπηρεσίες του Δήμου ή με μια συμβουλή που θα δώσουμε, για να τρέξουν το πρόβλημα, λύνονται. Αν όμως είναι προβλήματα που χρειάζονται τις τεχνικές υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα μια μονοδρόμηση ή και άλλα που σίγουρα δεν τα γνωρίζουμε τα προωθούμε.
Λέμε ευχαριστώ στους δημότες που έρχονται και μας λένε τα προβλήματα τους γιατί μας δίνεται η ευκαιρία να τα μελετήσουμε και να τα τροχοδρομήσουμε. Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να λυθούν όλα όμως αν γνωρίζουμε το πρόβλημα θα μας δοθεί η δυνατότητα να το μελετήσουμε και να απαντήσουμε στο δημότη. Λύνεται ή όχι και γιατί. 
Ζητούμε την επικοινωνία συνέχεια και σε κάθε συνεδρία που κάνουμε ζητώ από όλους τους συνεργάτες μου να λένε τι χρειάζεται και να τα καταγράφουμε κάτω. Να υπάρχει μια ατζέντα.

Πέραν της καθαριότητας ποιά άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει το Δημοτικό Διαμέρισμα Λυμπιών;

Το Διαμέρισμα Λυμπιών είναι μια ακριτική περιοχή. Από την μία είναι η γραμμή αντιπαράταξης η οποία εμποδίζει την κοινότητα μας να αναπτυχθεί προς τα βορειοανατολικά. Από την άλλη πλευρά προς τη Λάρνακα έχουμε τη γεωργοκτηνοτροφική ζώνη. Αυτός είναι άλλος ένα παράγοντας που εμποδίζει την ανάπτυξη προς την περιοχή αυτή. Θα θέλαμε να μετακινηθούν οι φάρμες, όμως δεν υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνει αυτή η μετακίνηση. Χρειάζονται πολλά λεφτά, τα οποία η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει, ο Δήμος δεν τα έχει και μένουν εκεί. Υπάρχει και πρόβλημα δυσοσμίας όμως….  
Αναγκαστικά η ανάπτυξη της κοινότητας γίνεται στην περιοχή του κάμπου προς το Δάλι και την Αλάμπρα. Είναι γεωργική γη και είναι κρίμα που αναπτύσσεται έτσι. Όμως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. 
Δεν έχουμε αρκετή γη και αρκετά οικόπεδα. 

Πρωτοπόροι και στον πολιτισμό

Στην κοινότητα μας ανθεί η Θεατρική Ομάδα “Παράβαση” Λυμπιών η οποία είναι πολυβραβευμένη τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για τη σπουδαία δουλειά που κάνει. Επίσης έχουμε τη θεατρική ομάδα του Απόλλωνα Λυμπιών η οποία έχει επίσης μια αξιόλογη δράση. Έχουμε ακόμη χορευτικά συγκροτήματα, μουσικές σχολές και εικαστικά τα οποία ανεβάζουν την ποιότητα του πολιτισμού στην κοινότητα μας.

 

Είμαστε ακριτική περιοχή και ενταγμένοι στο σχέδιο ανάπτυξης των ακριτικών περιοχών, όπου δίνεται ένα σεβαστό ποσό, γύρω στις 50 χιλιάδες, για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας. Υπάρχουν τα οικόπεδα σε χαλίτικη γη, τα οποία διαχωρίζονται και δίνονται σε άπορες οικογένειες ή χαμηλά αμειβόμενες οικογένειες με ειδικά κριτήρια. 
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε αυτό το σχέδιο να υπολειτουργεί. Ανέβηκαν πολύ οι τιμές διαχωρισμού των οικοπέδων και είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας.Το πρόβλημα των Λυμπιών είναι η ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη που γίνεται στην περιοχή του κάμπου δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο και δεν υπάρχουν για παράδειγμα οχετοί ομβρίων υδάτων. Φοβάμαι ότι στο μέλλον θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα, με αυτό της Αλάμπρας, με τις πλημμύρες. Τα προβλήματα πλημμυρών που έχουν τώρα η Αλάμπρα και το Πέρα Χωριό, θα τα έχουμε στο μέλλον στη συγκεκριμένη περιοχή και εμείς, γιατί δεν έχουμε υποδομές ομβρίων υδάτων. Δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο για τη διέλευση των ομβρίων υδάτων. 
Εμείς τώρα αναλάβαμε και έχουμε εντοπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πιστεύω ότι θα υπάρχει θέμα. Το έδαφος εκεί είναι κατηφορικό και τα σπίτια που χτίζονται προς τον αυτοκινητόδρομο θα πλημμυρίζουν λόγω της κλίσης του εδάφους. 
Ακόμα δεν έχουμε σημαντικό πρόβλημα όμως με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα γίνονται πιο έντονα και θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο στην περιοχή.

Ένα έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε και είναι μέσα στο πενταετές χρονοδιάγραμμα που έχουμε υποβάλει στο Δημοτικό Συμβούλιο - ήταν και μέσα στο προεκλογικό μου πρόγραμμα – είναι η δημιουργία στο χώρο του πρώην κοινοτικού συμβουλίου, κέντρου ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων. Θα είναι ένας χώρος όπου οι ηλικιωμένοι θα φιλοξενούνται και θα περνούν τη μέρα τους, προσφέροντας τους φαγητό και ποτό, καθώς και άλλες υπηρεσίες. Θα έχουν όλες τις ανέσεις που μπορεί να έχει ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας καθώς και ψυχαγωγία, γυμναστική και φυσιοθεραπεία. Η υπηρεσία ημερήσιας φροντίδας είναι κάτι που μας έχουν ζητήσει πολλοί δημότες των Λυμπιών και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση, θα δούμε στο μέλλον και την προσφορά 24ωρης φροντίδας, κάτι σαν στέγη ηλικιωμένων 24ωρης εξυπηρέτησης. 
Ένα άλλο έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε είναι η τοποθέτηση αυτόματης ταμειακής μηχανής στα νέα γραφεία του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα εξυπηρετεί τους Δημότες μας. Είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό το θέμα και έχουμε προσφέρει χώρο στα γραφεία μας εκεί όπου ήταν και παλαιότερα η ταμειακή μηχανή για να λειτουργήσει.
Προωθούμε επίσης και μια εισήγηση του ταχυδρόμου μας για τη δημιουργία ταχυδρομικού πρακτορείου. Θα είναι ένα μικρό γραφείο, το οποίο θα διαχειρίζεται ο ταχυδρόμος και θα πηγαίνει ο κάτοικος του διαμερίσματος Λυμπιών για να εξυπηρετηθεί. Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε από τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες να μας εφοδιάσουν και με ταχυδρομικό κουτί στο οποίο θα μπορεί ο Λυμπιανός να τοποθετεί τις επιστολές του οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να τα παραλαμβάνει ο ταχυδρόμος για να τα πηγαίνει στο ταχυδρομείο του Ιδαλίου. 

Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που θέλουμε να κάνουμε και θα τα ανακοινώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο.

Τι μπορείτε να μας πείτε για το ΧΥΤΥ Κόσιης;

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολοιμάτων Κόσιης δημιουργήθηκε για την απόρριψη σκυβάλων της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας και υπήρχαν πολλές αντιδράσεις τότε, από τους κατοίκους της κοινότητας Λυμπιών, λόγω της εγγύτητας του με την κοινότητα. Και γι’ αυτό μετακινήθηκε περίπου μισό χιλιόμετρο νότια προς την περιοχή της Αραδίππου. Έμεινε μόνο ένα μικρό κομμάτι στα όρια των Λυμπιών. 
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΥΤΥ, συμμετέχει και ο κοινοτάρχης των Λυμπιών και λαμβάνει μέρος στις συνεδρίες και στις αποφάσεις του. Δυστυχώς από τη λήξη της θητείας του κοινοτάρχη και τη λήξη της θητείας του  Διοικητικού Συμβουλίου δεν διορίστηκε καινούργιο με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στο σκοτάδι.

Η αντιμισθία στους αναξιοπαθούντες

Είναι γνωστό ότι εγώ ως Αντιδήμαρχος Λυμπιών, είχα δηλώσει προεκλογικά και θα το εφαρμόσω ότι την αντιμισθία μου θα την επιστρέψω εξ’ ολοκλήρου στην κοινότητα. Και αυτό θα γίνει με εισφορά σε ιδρύματα, σωματεία, στο ΣΚΕ Λυμπιών και σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας μέσω της εκκλησίας. Θα δοθούν τα λεφτά στην εκκλησία και θα τα διανέμει ανάλογα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο διότι μετά το κλείσιμο του Κοτσιάτη όλα τα σκουπίδια της επαρχίας Λευκωσίας έρχονται στην Κόσιη για διαχείριση. Επειδή η χωρητικότητα και η δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολοιμάτων είναι μικρή και δεν προλαβαίνουν τη διαχείριση τους τα θάβουν με τη δικαιολογία ότι θα τα ξεθάψουν και θα κάνουν τη διαλογή αργότερα. Αυτό πέραν του ότι απαγορεύεται δεν μπορεί να γίνει πιστευτώ. 
Έγινε γιατί η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στη δημιουργία ΧΥΤΥ Λευκωσίας που ήταν υποχρεωμένη να το κάνει.  Είναι κατ’ εμένα εγκληματικό γιατί έκλεισαν τον Κοτσιάτη και δημιούργησαν ένα νέο στη περιοχή των Λυμπιών. Το έγκλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί μερικά μέτρα πιο κάτω ξεκινά ο νέος υδατοφράκτης.  Που θα πάνε αυτά τα απόβλητα και που θα πάει το νερό. Ποιος θα “απολαμβάνει” αυτά τα τοξικά απόβλητα που θα μεταφέρονται μέσω του νερού. Θα μείνει οτιδήποτε ζωντανό. 
Καλώ την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να διορίσει το καινούργιο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχω και εγώ σαν Αντιδήμαρχος Λυμπιών, σύμφωνα με το νόμο, ώστε να έχουμε γνώσει του τι γίνεται στο ΧΥΤΥ τις Κοσιης για να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Γνωρίζω ότι είναι δύσκολο αλλά και για εμάς δεν είναι εύκολο να αποδεχθούμε να μολύνουν την περιοχή μας. 
Σε 10 χρόνια από τη στιγμή που ξεκινάς να θάβεις τα σκουπίδια, τα οργανικά απόβλητα θα δημιουργήσουν μεθάνιο το οποίο είναι δηλητήριο και καρκινογόνο. Αυτά όλα είναι γνωστά, τα γνωρίζουν και οι περιβαλλοντολόγοι και οι κυβερνώντες όμως δεν γίνεται κάτι. 
Υπό το φόβο ότι θα πληρώσουμε κάποια εκατομμύρια πρόστιμα για τη λειτουργία του Κοτσιάτη έκλεισαν τον Κοτσιάτη και δημιούργησαν ένα νέο στην Κόσιη.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Θέλουμε να ζητήσουμε από τους Δημότες να κάνουν λίγη υπομονή και σύντομα ο Δήμος θ’αρχίσει να λειτουργεί κανονικά. Είναι ένα νέο κατασκεύασμα και δεν είναι εύκολο να το ενώσεις, να το ξεκινήσεις και να πάρει μπροστά αμέσως.
Χρειαζόμαστε χρόνο να “βρούμε τα πόδια μας” και άμα γίνει αυτό εμείς θα δουλέψουμε για το καλό του κόσμου. Και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους δημότες όσο μπορούμε.