Δευτέρα, Δεκέμβριος 23, 2024

Breaking

Σε τροχιά υλοποίησης εισήλθε το νέο γραμμικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στη Λευκωσία. Πρόκειται για το Γραμμικό Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στον Ποταμό Γιαλιά, εντός της περιοχής του Δήμου Ιδαλίου και του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου-Νήσου.

Προκειμένου, μάλιστα, το όλο έργο να προχωρήσει, προκηρύχθηκε πρόσφατα μέσω του e-procurement, σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι και τις 12 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, το εκτιμώμενο κόστος του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ, αναμένεται να ανέλθει στα €4.570.000 συν ΦΠΑ (€5.438.300), ενώ η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης έχει καθοριστεί στους 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης του.

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί ότι το έργο εντάσσεται στην επικαιροποιημένη Στρατηγική Ανάπτυξης για Δήμους και Κοινότητες της Υπαίθρου που ετοίμασε η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται, επίσης, πως το γραμμικό πάρκο έχει λάβει ήδη έγκριση, μεταξύ άλλων, κι από την Περιβαλλοντική Αρχή, η οποία τον περασμένο Δεκέμβριο εξέδωσε θετική γνωμάτευση.

Χάρτης Γραμμικού Πάρκου
Χάρτης Ευρύτερου Έργου γραμμικού πάρκου κατά μήκος του ποταμού Γιαλιά.

Το έργο

Σύμφωνα, εξάλλου, με τις πληροφορίες που τέθηκαν ενώπιον των αρμόδιων αρχών του κράτους για αδειοδότησή του, το Ευρύτερο Έργο, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί και λειτουργήσει για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα στα θέματα ψυχαγωγίας και άθλησης, αφορά την κατασκευή και λειτουργία Γραμμικού Πάρκου κατά μήκος του ποταμού Γιαλιά, τμήμα του οποίου θα εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ιδαλίου και της Κοινότητας Πέρα Χωρίου Νήσου, με κύριες συνιστώσες τον σχεδιασμό πεζόδρομου ή πεζοδρομίου και ποδηλατόδρομου κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γιαλιά, σε μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου.

Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς δικτύου υπαίθριων χώρων για την κάλυψη των αναγκών άθλησης και ψυχαγωγίας των κατοίκων της περιοχής, η ανάδειξη της περιοχής, η προσέλκυση ατόμων με εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά αλλά και τουριστικά ενδιαφέροντα (πχ. οικοτουρισμού, εκπαιδευτικού και αθλητικού τουρισμού), καθώς και η άρση παράνομων επεμβάσεων στην κοίτη του ποταμού Γιαλιά.

Επιπλέον, αναμένεται ότι η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου έργου θα συμβάλει στην διαφύλαξη περιβαλλοντικών οικολογικών στοιχείων του ποταμού Γιαλιά.

Τονίζεται πως, το έργο θα κατασκευαστεί με βάσει τα ακόλουθα:

  • Την διαφύλαξη της παροχετευτικότητας και του χώρου ανάσχεσης της κοίτης του ποταμού Γιαλιά, ώστε να μπορεί να μεταφέρει και να αποθηκεύει τις μεγαλύτερες δυνατές πλημμυρικές ροές για σκοπούς αντιπλημμυρικής προστασίας των γύρω περιοχών.
  • Την απουσία επιχωμάτωσης ή εκχέρσωσης ή καταστροφής ποτάμιας και παρόχθιας βλάστησης ή επηρεασμό του οικοσυστήματος ή και ιζήματος του ποταμού Γιαλιά.
  • Την χωροθέτηση του πεζόδρομου-ποδηλατοδρόμου εκτός της πλημμυρικής ζώνης, σύμφωνα με την Υδρολογική μελέτη που εκπονήθηκε στα πλαίσια της πιο πάνω Σύμβασης του Δήμου Ιδαλίου 14/2022.
  • Μόνο στις θέσεις όπου δεν υπάρχει χώρος για διέλευση του έργου αυτή προτείνεται πλησίον της ενεργού κοίτης με χρήση όμως ελαφριών κατασκευών από ξύλο, σίδηρο και άλλα φιλικά υλικά, χωρίς την οποιαδήποτε επιχωμάτωση ή και κατασκευή τοίχων αντιστήριξης ή άλλων κατασκευών από σκυρόδεμα εντός της ενεργούς κοίτης του ποταμού.
Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο του έργουυ
Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο προτεινόμενου έργου.

Τι θα περιλαμβάνει

Ο σχεδιασμός και κατασκευή του προτεινόμενου γραμμικού πάρκου θα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τα ακόλουθα:

  • Κατάστρωμα που θα ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις πρόσβασης όλων των κοινωνικών ομάδων προτεραιότητας,
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου πλάτους περίπου 3m έκαστο με ενδιάμεση λωρίδα πρασίνου πλάτους περίπου 2 χιλιομέτρων,
  • Διαμόρφωση οδοστρώματος,
  • Ξερολιθιές και πέτρινοι τοίχοι (rip – rap) για προστασία από διάβρωση των κατασκευών από την ροή του ποταμού,
  • Σημεία τοπιοτέχνησης με τοπικά αυτοφυή είδη όπως πικροδάφνες, πλατάνια, σφένταμνους σκλήθρα, ιτιές, στερατζιές, κυπαρίσσια και βαλανιδιές,
  • Τοποθέτηση πληροφοριακών/ εκπαιδευτικών πινακίδων με οδικές και περιβαλλοντολογικές πληροφορίες για επιλεγμένα στοιχεία, καθώς και πινακίδων κατεύθυνσης, σημείων ενημέρωσης ή χαρτών με πληροφορίες (μέσα μαζικής συγκοινωνίας, δίκτυο ποδηλατόδρομων κτλ),
  • Τοποθέτηση παγκακιών και δημιουργία χώρων ανάπαυσης,
  • Διαμόρφωση σημείων και θέσεων θέας,
  • Κατασκευή υπαίθριων χώρων εκγύμνασης (υπαίθρια όργανα γυμναστικής),
  • Κατασκευή πάρκου σκύλων,
  • Διαμόρφωση και κατασκευή παιδότοπων/ παιχνιδότοπων,
  • Κατασκευή παρατηρητηρίων της φύσης και της πτηνοπανίδας,
  • Κατασκευή 44 συνολικά χώρων στάθμευσης με ικανοποίηση απαιτήσεων πρόσβασης όλων των κοινωνικών ομάδων προτεραιότητας, χωρίς αυτοί να επηρεάζουν την κοίτη και τη ροή του ποταμού ή την παραποτάμια βλάστηση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρόσβαση στο προτεινόμενο γραμμικό πάρκο, θα πραγματοποιείται μέσα από το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της περιοχής.

 

Μάριος Αδάμου

InBusiness  13/05/2024