Κυριακή, Δεκέμβριος 22, 2024

Breaking

Το Δάλι μπήκε στην εξίσωση της μεταρρύθμισης ώς o βασικός πυλώνας του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου.

Αεροφωτογραφία Ιδαλίου

Ήταν Δήμος, είχε τους περισσότερους κατοίκους και μια έτοιμη υποδομή στην οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν οι υπόλοιπες κοινότητες σ' αυτά τα πρώτα τους βήματα.

"Ήμασταν έτοιμοι", δηλώνει ο Αντιδήμαρχος Ιδαλίου, Τζόζεφ Βασιλείου, "όμως προέκυψαν πολλά προβλήματα". 

Πιστεύει ωστόσο ότι με βασικό συστατικό τις πολύ καλές σχέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τη θέληση και τη δυναμική που έχουν θα τα ξεπεράσουν. 

Αφού το αποχετευτικό μπήκε στις ράγες και θα ξεκινήσει το 2026, τα επόμενα προβλήματα του Διαμερίσματος Ιδαλίου, εστιάζονται στους χώρους στάθμευσης, την καθαριότητα και τη κτηνοτροφική ζώνη. Ήδη ξεκίνησαν εκστρατείες για τα δύο πρώτα και αναμένονται τα αποτελέσματα, ενώ για το τελευταίο φαίνεται πως ήρθε ο καιρός όπως λέει και ο Αντιδήμαρχος "να το αγγίξουμε".

Μέσα στο 2025 ανάμεσα σ' άλλα θα αρχίσει το Γραμμικό Πάρκο, θα ολοκληρωθεί η Α φάση του γηπέδου στο Γ' Δημοτικό Σχολείο, στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα δημιουργηθούν δύο πάρκα για σκύλους.

Και όλα αυτά θα γίνουν χωρίς να επιβληθούν νέες φορολογίες στου δημότες, παρά το γεγονός ότι τα χρήματα που αναλογούν στο Δήμο Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου από το διαμοιρασμό των 117 εκατομμυρίων δεν είναι αρκετά.

Άς δούμε όμως, αναλυτικά, τις μας είπε ο Αντιδήμαρχος Ιδαλίου Τζόζεφ Βασιλείου σ’ αυτή την πρώτη γνωριμία.

Ήσασταν Δημοτικός Σύμβουλος και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πως βλέπετε τη μεταρρύθμιση και τη δημιουργία αυτού του μεγαλύτερου Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου; Ποιά προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Έχουμε αρκετά προβλήματα, όμως έχουμε τη θέληση και τη δυναμική για να τα ξεπεράσουμε. Το βασικό συστατικό για μένα είναι οι πολύ καλές σχέσεις που έχουμε οι έξι Αντιδημαρχοι με τον Δήμαρχο. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Έχουμε μια άψογη συνεργασία μεταξύ μας οπόταν είμαι αισιόδοξος ότι τα όποια προβλήματα συναντούμε ή θα συναντήσουμε στο μέλλον θα τα ξεπεράσουμε. Και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μια καλύτερη μετάβαση στα νέα δεδομένα και στο νέο Δήμο της Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου

Οι κοινότητες που εντάχθηκαν στο Δήμο έχουν μεγαλύτερο δρόμο να διαβούν από ότι το Ιδάλιο που ήταν ήδη Δήμος. Δεν προκύπτουν προβλήματα από αυτή τη διαδρομή;

Έχουμε δυσκολίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Σαν Δήμος Ιδαλίου είχαμε το προσωπικό μας και είχαμε να διαχειριστούμε 14000 κόσμο. Τώρα οι κάτοικοι σχεδόν διπλασιάστηκαν όμως οι υπάλληλοι δεν αυξήθηκαν.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να πάει και στην κεντρική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να μας στηρίξει για να αντεπεξέλθουμε σ’ αυτές τις δυσκολίες. 

Εμείς ως Δήμος Ιδαλίου είμασταν έτοιμοι, αλλά τώρα με τις κοινότητες...  

Θέλουμε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση για να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. 

Το Διαμέρισμα Ιδαλίου αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα;

Το νούμερο ένα πρόβλημα του Ιδαλίου είναι το αποχετευτικό. Φαίνεται ότι το έργο θα ξεκινήσει το 2026 και θα ολοκληρωθεί αν όλα πάνε καλά το 2028/2029. Αυτές είναι οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι σήμερα. Αν γίνει αυτό θα φύγει αυτός ο βραχνάς που έχουμε.

Το αποχετευτικό είναι θέμα που απασχολεί και τα υπόλοιπα Διαμερίσματα, όμως ειδικά το Ιδάλιο και ιδιαίτερα η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έχουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η καθαριότητα. Ο κόσμος εκείνο που θέλει άμεσα είναι να βγαίνει έξω και να βλέπει δρόμους, πεζοδρόμια και οικόπεδα καθαρά. Αυτός είναι ο νούμερο ένα στόχος που βάλαμε μαζί με τον Δήμαρχο. Να καθαρίσουμε το χώρο μας.

Ξεκινάμε άμεσα με την καθαριότητα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα τηλεφωνήματα λαμβάνουμε καθημερινά από τους δημότες, που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα. Δεν τους ενδιαφέρει κάτι άλλο προς το παρόν. Αυτό που θέλουν είναι μια αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους για να νιώθουν και οι ίδιοι πιο άνετα. 

Γι’ αυτό είπαμε να επικεντρωθούμε στο θέμα της καθαριότητας άμεσα. Μόλις αναλάβαμε καθήκοντα από την 1η Ιουλίου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα. Η μεγάλη εκστρατεία που ξεκινήσαμε συνεχίζεται και θα πρέπει να γίνει αναφορά στο μεγάλο της κόστος. 

Ξαναλέω ότι είμαστε υποστελεχωμένοι, έχουμε 15-16 εργάτες που θα καθαρίσουν ολόκληρο το Δήμο. Αυτό είναι ανέφικτο. Για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των δημοτών μας πρέπει να προχωρήσουμε και με αγορά υπηρεσιών.

Τα μηνύματα για την εκστρατεία καθαριότητας είναι πολύ θετικά. Μιλώντας με κόσμο, μας λένε ότι κάτι αλλάζει και φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στο Δήμο. Όμως εμείς δεν σταματάμε, συνεχίζουμε, γιατί η έκταση του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου είναι μεγάλη και είναι πολλοί οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και τα οικόπεδα που πρέπει να καθαριστούν.

Φυσικά έχει και κόσμο, ο οποίος δεν είναι ευχαριστημένος.

Κλείσαμε 100 μέρες από τη μέρα της εκλογής μας. Περάσαμε Αύγουστο που ήταν μήνας διακοπών και οι εργάτες είχαν λάβει τις άδειες τους. Είχαμε διάφορα θέματα, μετακομίσεις, μετακινήσεις κλπ. Και όμως παρ’ όλα αυτά κάναμε δουλειά, στείλαμε τα μηνύματα ότι είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε. 

Και το σλόγκαν μου προεκλογικά ήταν: "Καθαρίζουμε το Δάλι από άκρη σε άκρη".

Θέλω να δω το Δάλι καθαρό από άκρη σε άκρη. Δεν θέλω να βλέπω γειτονιές λερωμένες ή πεζοδρόμια με χόρτα.

Αν προσφέρεις την καθαριότητα στον δημότη, νομίζω ότι ξεκινάς καλά και στέλνεις και τα σωστά μηνύματα.

Το Δάλι έχει πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης;

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους χώρους στάθμευσης και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε πάρει απόφαση να δημιουργήσουμε νέους χώρους στάθμευσης, όπως το μοντέλο που χρησιμοποιεί ο ΔήμοςΛατσιών.

Δηλαδή θα βρίσκουμε ιδιωτικά οικόπεδα και με την άδεια των ιδιοκτητών θα τα διαμορφώνουμε σε χώρους στάθμευσης. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα τόσο στην περιοχή Παναγίας Ευαγγελίστριας όσο και στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην οποία έχει γειτονιές που οι δρόμοι είναι γεμάτοι με αυτοκίνητα. 

Το ίδιο επικρατεί και στον πυρήνα, εκεί που είναι τα σωματεία. Πήραμε το χώρο στάθμευσης δίπλα από τον Άδωνη για να βοηθήσουμε την περιοχή. 

Μετά και την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα ξεκινήσουμε εκστρατεία δημιουργίας νέων χώρων στάθμευσης και εκεί που υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα θα επικοινωνήσουμε με τους ιδιοκτήτες ώστε με την άδεια τους να δημιουργούμε χώρους στάθμευσης, για να μπορεί ο κόσμος να σταθμεύει εκεί και να ανοίξουν οι δρόμοι. Νομίζω είναι μια κίνηση σωστή και θα μας βοηθήσει.

Υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στην περιοχή της Παναγίας Ευαγγελίστριας;

Έχουμε κάποιο πρόβλημα εκεί, όμως έχει χώρους που υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα. Θα κάνουμε την έρευνα μας και όπου εντωπίσουμε οικόπεδο ελεύθερο θα επικοινωνούμε με τον ιδιοκτήτη για να το διαμορφώσουμε σε χώρο στάθμευσης. Να αποσυμφορήσουμε τις περιοχές.

Κάποιο άλλο πρόβλημα που είναι σημαντικό; 

Σε ότι αφορά το Μητροπολιτικό Δάλι, την περιοχή της Παναγίας Ευαγγελίστριας, έχουμε ένα σοβαρό θέμα, το οποίο χρονολογείται, με τις φάρμες του χωριού που όταν φυσά ο αέρας, η οσμή είναι πολύ άσχημη.

Δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Κάποιοι ιδιοκτήτες αυτών των φάρμων προχώρησαν σε επενδύσεις εκατομμυρίων. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξουμε αυτό το θέμα. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε, να βρεθούν άλλοι χώροι και να μεταφερθούν. Να δοθούν μεγάλες αποζημιώσεις, για τις οποίες πρέπει να συναινέσει και το κράτος. 

Έγιναν σκέψεις για μεταφορά τους σε κάποιους άλλους χώρους. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο σιγά σιγά θα πρέπει να το αγγίξουμε, να μπει το νερό στ’αυλάκι, να δούμε που μπορούν να πάνε για να αναπτυχθεί το Δάλι.

Αυτή η οσμή και οι φάρμες είναι ένα μειονέκτημα για το Δάλι. 

Η μετακίνηση τους δεν είναι εύκολη και οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι δεν έκαναν επενδύσεις γιατί θέλουν να φύγουν από την περιοχή ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να μείνουν. Κάποιοι έχουν διάδοχη κατάσταση ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Οι μέν ζητούν το ένα οι δε το άλλο. Δεν είναι εύκολο πρόβλημα γιατί για να δημιουργηθούν οι φάρμες δόθηκαν κονδύλια και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι εύκολονα φύγουν. Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπε ινα συζητήσουμε. 

Ποιές οι ευθύνες σας στο νέο Δήμο ως Αντιδήμαρχος Ιδαλίου;

Ως Αντιδήμαρχος Ιδαλίου είμαι υπεύθυνος για το προσωπικό του Δήμου. Είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Προσωπικού και έχω υπό την εποπτεία μου το προσωπικό. Είμαι επικεφαλής του Τμήματος Προσωπικού το οποίο διαχωρήσαμε. Είναι η Γραμματεία, το Αρχείο, το Λογιστήριο, το Πολιτιστικό, το Υγειονομικό, και οι εργάτες, τους οποίους διαχωρίσαμε σε Υγειονομικό και Τεχνικό Τμήμα. 

Μ’ αυτό το διαχωρισμό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και να έχουμε καλύτερο έλεγχο. 

Το Υγειονομικό που είναι στα Λύμπια, είναι υπό την εποπτεία, μαζί, του Αντιδημάρχου Λυμπιών και του Αντιδημάρχου Ποταμιάς. Εγώ έχω και την εποπτεία του Τεχνικού Τμήματος Προσωπικού, το οποίο στεγάζεται και αυτό στα Λύμπια. Σ’ αυτό το Τμήμα έχουμε τους Τεχνικούς Εργάτες, που έχουν να κάνουν με τους δρόμους, τις σχάρες και τις εκδηλώσεις.

Η σχέση σας με τους Δημοτικούς Συμβούλους του Ιδαλίου ποια είναι;

Η επαφή με τους Δημοτικούς Συμβούλους είναι άψογη. Δεν υπάρχουν κόμματα ούτε και χρώματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα και στο Διαμέρισμα Ιδαλίου και στην ολομέλεια. Εχουν όρεξη και διάθεση. Επικοινωνούμε καθημερινά και η έγνοια μας είναι το καλό συμφέρον του Διαμερίσματος Ιδαλίου και τα προβλήματα των δημοτών.

Εμείς και εγώ ως Αντιδήμαρχος, βλέπουμε όλα τα αιτήματα ίσα, δεν διαχωρίζουμε τίποτα. Και μπράβο τους, τα άτομα που εξελέγησαν είναι αξιόλογοι, έχουν διάθεση για να βοηθήσουν και αυτό είναι ευχάριστο.

Μιλήσαμε για τα προβλήματα του Διαμερίσματος Ιδαλίου και τις ευθύνες του Αντιδημάρχου. Ας δούμε τώρα τι προνοούν τα χρονοδιαγράμματα του Διαμερίσματος Ιδαλίου για το 2025-26;

Το 2025 έχουμε την έναρξη του έργου του Γραμμικού Πάρκου, το οποίο, θα ξεκινήσει από το Δάλι και θα καταλήγει στη Νήσου. Είναι ένα μεγάλο συγχρηματοδοτούμενο έργο, το οποίο υπολογίζουμε να ξεκινήσει το 2025 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Έχουμε επίσης την Β’ Φάση του πυρήνα στο Μητροπολιτικό Ιδάλιο, η οποία, θα ολοκληρωθεί το 2025.

Ένα άλλο έργο που πρέπει να γίνει είναι η επέκταση του υφιστάμενου κοιμητηρίου, το οποίο έχει γεμίσει. Αγοράσαμε το διπλανό οικόπεδο και ξεκινάμε την επέκταση του κοιμητηρίου.

Στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπάρχει το γήπεδο στο Γ’ Δημοτικό Σχολείο. Το έργο ανέλαβε η Σχολική Εφορία όμως εμείς βάλαμε ένα σημαντικό ποσό γύρω στις 170 χιλιάδες. Το γήπεδο θα στοιχίσει 270 χιλιάδες και θα ολοκληρωθεί και αυτό το 2025.

Τι είναι αυτό το έργο;

Είναι γήπεδο ποδοσφαίρου εντός του Γ’ Δημοτικού Σχολείου, για το οποίο, μετά από αιτήματα δημοτών και σωματείων, πήραμε την απόφαση να τοποθετήσουμε πλαστικό τάπητα και να χρησιμοποιείται από τις ομάδες του Δήμου. Αυτό το ποσό εγκρίθηκε από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, του Δήμου Ιδαλίου και ολοκληρώνεται με το νέο Δήμο για να εξυπηρετεί τις διάφορες ομάδες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου.

Είναι γήπεδο με κερκίδες χωρητικότητας 300 θεατών και με αποδυτήρια όπως προνοεί η Α φάση. Στη Β φάση θα τοποθετηθεί και φωτισμός. 

Σ’ αυτό το γήπεδο θα έχουν δικαίωμα και οι δημότες, θα είναι ένα ωραίο έργο για την ενορία.

Τα ζώα θα έχουν τα πάρκα τους

Μέσα στο 2025 θα προχωρήσουμε, επίσης, στη δημιουργία δύο σύγχρονων πάρκων για σκύλους. Έχουμε πολλούς ζωόφιλους και εμείς προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε και αυτούς τους δημότες μας. Το ένα θα είναι στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και το άλλο στην περιοχή Παναγίας Ευαγγελίστριας. 

Είναι μέσα στο πρόγραμμα και ήταν προεκλογική δέσμευση αυτό, να δημιουργηθούν σύγχρονα πάρκα για σκύλους με όλες τις ανέσεις, για να πηγαίνουν οι δημότες με τα τετράποδα τους και να περνούν ευχάριστα την ώρα τους.

Φυσικά έχουμε και εμείς πρόβλημα με δημότες που βγάζουν τους σκύλους βόλτα χωρίς να παίρνουν μαζί το σακουλάκι για τα απορρίμματα τους. Υπάρχουν καταγγελίες, όμως υπάρχουν και δημότες συνειδητοποιημένοι. 

Εμείς έχουμε καλάθους και στην πορεία θα βάλουμε κι’αλλους, αλλά πρέπει και οι δημότες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι δε μπορεί ο Δήμος να είναι πίσω από κάθε σκυλί και να καθαρίζει. Πρέπει οι ίδιοι οι δημότες, να καταλάβουν ότι αφού έχουν ζώα έχουν και υποχρεώσεις.

Πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και με τη δημιουργία αυτών των δύο πάρκων στέλνουμε τα σωστά μηνύματα, ότι πάμε μπροστά.

Επί της ευκαιρίας τι γίνεται με τα αδέσποτα;

Σε ότι αφορά τα αδέσποτα, έχουμε καταφύγιο, το οποίο είχαμε ως Δήμος Ιδαλίου και έχουμε και μια συνεργασία με την Μόνικα Μιτσίδου που έχει ένα ιδιωτικό καταφύγιο. Νομίζω ότι στο θέμα ζώων είμαστε σε καλό δρόμο και είναι αναγκαίο να δώσουμε έμφαση και σ’ αυτόν τον τομέα. 

Ήταν ένα θέμα, το οποίο, συζητήσαμε και προεκλογικά. Μας το ζήτησε ο κόσμος και θα υλοποιηθεί εντός του 2025.

Οι δρόμοι και η χρηματοδότηση

Άλλα έργα που προγραμματίζουμε είναι οι ασφαλτοστρώσεις. Θα ξεκινήσουν μέσα στο 2025 όμως είμαστε κάπως προσεκτικοί γιατί με την έναρξη του αποχετευτικού όλα θα χαλάσουν. Ωστόσο υπάρχουν δρόμοι που είναι σε πολύ κακή κατάσταση και θα πρέπει να ασφαλτοστρωθούν. Είναι κ’αυτό έργο που ενέκρινε το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και θα υλοποιηθεί εντός του 2025.

Να επισημάνουμε ότι, οι δρόμοι, ανήκουν πλέον στο Δήμο. Έτσι;

Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Οι δρόμοι ανήκουν πλέον στον Δήμο, όμως χρηματοδότηση ακόμη δεν πήραμε. Το κονδύλι για τους δρόμους είναι 3 εκ. και θα πρέπει να το μοιραστούν όλοι οι Δήμοι της Κύπρου. Πως θα γίνει αυτό; Είναι ανέφικτο, δε μπορεί να γίνει. 

Είμαστε σε συνεννόηση με την Ένωση Δήμων και με άλλους Δήμους για να διεκδικήσουμε πιο μεγάλα κονδύλια και να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Διαφορετικά…

Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σ’ αυτό το αίτημα. Είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος, μας είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρχουν προβλήματα και μας είπε ότι το κράτος θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους Δήμους για να πετύχει η μεταρρύθμιση. Πρέπει το κράτος να μας στηρίξει οικονομικά διαφορετικά θα δυσκολευτούμε.

Δεν θα αυξηθούν οι φορολογίες

Αφού χρήματα από το κράτος δεν έρχονται. Που θα βρεθούν λεφτά για να υλοποιηθούν τα έργα; Δεν θα πρέπει να επιβάλετε φορολογίες στους δημότες;

Εμείς το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να επιβάλουμε φορολογίες και να επιβαρύνουμε περισσότερο τους δημότες. Αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε και είναι και προσωπική μου εκτίμηση και φιλοσοφία. Δεν θέλω να επιβάλουμε φόρους στον κόσμο για να ανταπεξέλθουμε.

Όπως γνωρίζετε το κονδύλι για τους Δήμους είναι γύρω στα 117 εκατομμύρια και θα διαμοιραστεί σε όλους τους Δήμους της Κύπρου. Γίνονται συζητήσεις όσον αφορά το διαμοιρασμό αυτό και βγήκε μια φόρμουλα για το πως και που θα διαμοιραστεί.

Εμείς διαπιστώσαμε ότι αδικούμαστε από αυτή τη χορηγία και το αναφέραμε και στον Υπουργό Εσωτερικών και στο Γενικό Διευθυντή. 

Ενημερωθήκαμε ότι υπεύθυνος για την κατανομή αυτού του κονδυλίου είναι η Ένωσης Δήμων και ο Δήμαρχος μας, ο οποίος είναι και μέλος της Εκτελεστικής της Ένωσης Δήμων, προσπαθεί να διεκδικήσει αυτά που δικαιούμαστε για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.

Μπορεί να έχουμε αποθεματικό, όμως αυτά τα λεφτά προορίζονται για άλλες ανάγκες.

Το οικονομικό είναι πολύ σοβαρό και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε που θα καταλήξουμε. Τα χρήματα θα έπρεπε να τα λάβουν οι Δήμοι τον Οκτώβριο, όμως ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη. Εμείς περιμένουμε. 

Έσοδα θα έχουμε φέτος από τις φορολογίες. Επειδή ήμασταν Δήμος θα φορολογήσουμε σαν Δήμος. Ήδη η φορολογία μπήκε για φέτος χωρίς αύξηση, όμως ούτε και το 2025 περιμένω να υπάρχει αύξηση. Αυτό, φυσικά, είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου και απ’ ότι γνωρίζω δεν μπήκε τέτοιο θέμα.

Είχαμε κάποιο πρόβλημα με τις κοινότητες, σε ότι αφορά τις φορολογίες. Δεν ήταν καταγεγραμμένοι όλοι οι κάτοικοι. Tώρα προσπαθούμε και είμαστε στο σωστό δρόμο ώστε το λογιστήριο να τους καταγράψει και να γίνει ένα ενιαίο πλαίσιο φορολογίας για όλους τους δημότες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου.

Η αισιοδοξία των δημοτών και οι ανοικτές πόρτες

Ας πάμε τώρα κάπου αλλού. Ο κόσμος πώς σας βλέπει; Τι ζητά από εσάς;

Φαίνεται να υπάρχει μια αισιοδοξία από τους δημότες του Διαμερίσματος Ιδαλίου. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή, καθημερινά, για όλους τους δημότες. Είμαι συνέχεια στον αγώνα και προσπάθεια μου είναι να μην αφήσω κανένα αίτημα ανεκτέλεστο.

Πρέπει να έχεις επαφή με τον κόσμο, να τον ενημερώνεις αν το αίτημά του μπορεί να υλοποιηθεί ή όχι ή αν αυτό θα γίνει σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. 

Όμως, υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία δεν είναι ευθύνη του Δήμου να τα επιλύσει αλλά του κεντρικού κράτους. Έχει τόσα προβλήματα ο κόσμος, είτε αφορά το Ε.Ε., είτε επιδόματα, είτε πολεοδομικές άδειες. Έρχονται στο γραφείο και ζητούν βοήθεια από εμάς.

Μακάρι να ήταν μόνο τα προβλήματα του Δήμου. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς. Όμως ο κόσμος έρχεται κοντά μου, αλλά και στο Δήμαρχο και ζητά βοήθεια, να επέμβουμε, για να τους βοηθήσουμε να επιλύσουν άλλα προβλήματα εκτός του Δήμου. Και αυτό, κάνουμε. Μέσα από τις γνωριμίες και τις προσβάσεις μας, χτυπούμε πόρτες, για να βοηθήσουμε τον κόσμο.

Θα μπορούσαμε να πούμε στου δημότες ότι δουλειά μας είναι ο Δήμος και να δεχόμαστε αιτήματα που αφορούν μόνο το Δήμο. Φιλοσοφία μας, όμως είναι να βοηθάμε τον κόσμο. Ο,τι περνάει από το χέρι μας είτε έχει να κάνει με Υπουργεία, είτε με Υφυπουργεία θα χτυπήσουμε πόρτες. 

Σήμερα η κοινωνία μας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και είναι υποχρέωση μας, εμάς που έχουμε αυτές τις θέσεις να βοηθάμε τον κόσμο. Δεν γίνεται μόνο να ζητάς την ψήφο τους και μετά να εξαφανίζεσαι. Πρέπει να σταθείς δίπλα τους.

Φυσικά χρειάζεται μεγάλη υπομονή γιατί αυτά τα θέματα είναι χρονοβόρα και με πολλά εμπόδια, όμως ο κόσμος θέλει μια απάντηση. Μην τον αγνοήσης. 

Στις επόμενες μέρες ανοίγει γραφείο του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου και στην Καλλιθέα. Ποιό το σκεπτικό αυτής της απόφασης;

Το γραφείο του Δήμου στην περιοχή της Καλλιθέας, ήταν μια δέσμευση τόσο του Δημάρχου, όσο και δική μου. Βλέπαμε, ότι η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια μεγάλη περιοχή η οποία αναπτύσσεται ραγδαία και βλέπαμε την ανάγκη να γίνει εκεί ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Λόγω της απόστασης, που έχουν από το Μητροπολιτικό Δήμο, πρέπει να νιώσουν και οι κάτοικοι αυτής της ενορίας, ότι είναι δημότες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου και έχουν το κάθε δικαίωμα να έχουν κοντά τους κάποιο Γραφείο Εξυπηρέτησης.

Μόλις αναλάβαμε καθήκοντα προχωρήσαμε στην εξεύρεση του γραφείου, βάλαμε έπιπλα, προσλάβαμε άτομο που θα το λειτουργεί και υπολογίζουμε ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμο. Θα γίνει και αγιασμός και επίσημα εγκαίνια.

Θα είναι Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Παραπόνων και Ταμείο. 

Κάποιες μέρες εκτός των ωρών γραφείου, δηλαδή Σάββατα και Τετάρτες και κάποιες άλλες μέρες, θα είμαι εκεί για να βλέπω κόσμο. Να εξυπηρετήσουμε τους δημότες για να νιώσουν και οι κάτοικοι της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ότι είμαστε δίπλα τους.

Η προοπτική της νεολαίας του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου

Ως Δήμος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία. Έχουμε θέματα με τη νεολαία και ξεκινάμε μια εκστρατεία.

Ήδη εγώ ως Αντιδήμαρχος έκανα μια επαφή με τους νέους και υπάρχει θέληση για συνεργασία. Τους είπα: Κάνετε ζημιές μέσα στους Δήμους μπογιατίζεται με σπρέι, σπάζεται πράγματα. Παρά να πληρώνουμε σαν Δήμος χιλιάδες ευρώ για τις ζημιές, θα μπορούσαμε, αυτά τα λεφτά να σας τα δώσουμε, να επενδύσουμε πάνω σας με διαφορετικό τρόπο. Δεν είναι καλύτερα να υπάρχει μια πιο όμορφη κατάσταση και τα λεφτά που ξοδεύουμε για τις ζημιές να τα δίνουμε σ’ εσάς, να στηρίζουμε τις εκδηλώσεις σας; Και πράγματι προβληματίστηκαν και τους άρεσε. 

Ηδη το Σάββατο12 Οκτωβρίου έγινε στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συνάντηση του Δήμου με τους νέους. Ο Δήμος αγόρασε μπογιές, φρούτσες και ρολά και οι νέοι της περιοχής μπογιάτησαν και καθάρισαν τις ζημιές στους τοίχους.

Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους, οι οποίοι ήταν θετικοί στο κάλεσμα μου και τούτο σε συνεργασία με τον καθηγητή Μιχάλη Σπύρου και το Δημοτικό Σύμβουλο Κυριάκο Κυριάκου, οι οποίοι συνεργαστήκαμε για να φέρουμε κοντά τους νέους της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Σειρά τώρα έχει το Μητροπολιτικό Δάλι. Θα ξεκινήσουμε το ίδιο με τους νέους του Δαλιού και ελπίζω αυτό το μήνυμα να πάει και στα άλλα Διαμερίσματα. Μίλησα ήδη με τους άλλους Αντιδημάρχους. Τους άρεσε η πρωτοβουλία και θα έρθουν και αυτοί σε επαφή με τους νέους τους και θα ξεκινήσουν και αυτοί τέτοια εκστρατεία. 

Εμείς θέλουμε τους νέους κοντά για να τους βοηθήσουμε. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι ζημιές που κάνουν δεν ωφελούν σε κάτι. Ας στείλουν οι νέοι του Δήμου Νότιας Λευκωσίας -Ιδαλίου το μήνυμα Παγκύπρια, ότι εμείς ξεκινάμε αυτή την εκστρατεία για να στείλουμε μια σωστή εικόνα προς τα έξω. Και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι αυτή την πρωτοβουλία γιατί πιστεύω ότι θα έχει επιτυχία.

Αυτή η προσπάθεια γίνεται τόσο με νέους, που γνωρίζουμε ότι επηρεάζουν τη νεολαία, όσο και με οργανωμένα σύνολα των νέων.

Είναι διαφορετικό να βλέπεις στις στάσεις των λεωφορείων και στα πάρκα συνθήματαμε σπρέι και άλλο να υπάρχει μια καθαρή και σωστή εικόνα.

Τι θα θέλατενα προσθέσετε;

Ένα ακόμα θέμα που μας απασχολεί είναι αυτό του πρασίνου. Θέλουμε να δώσουμε περισσότερο πράσινο στο Δάλι. Ο τόπος μας χρειάζεται πράσινο. Πρέπει να γίνουν δενδροφυτεύσεις. Προσπαθούμε όπου υπάρχουν διαθέσιμα σημεία να τα πιάσουμε και να διοργανώσουμε δενδροφυτεύσεις. 

Ήταν μια φιλοσοφία δική μου. Θέλω να δω ένα Δήμο πράσινο. Και δε μιλώ μόνο για χώρους πρασίνου. Υπάρχουν και άλλοι χώροι, όπως χαλίτικη γη και δρόμοι. Εκεί και όπου χρειάζεται να φυτέψουμε δέντρα.

Ένα παράδειγμα είναι η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Νομίζω θα προχωρήσουμε άμεσα σε δενδροφύτευση για να μην υπάρχει η οπτική επαφή των κατοίκων, που συνορεύουν με τη βιομηχανική περιοχή, με αυτή την ακαταστασία.

Στόχος είναι να μπουν δέντρα περιμετρικά του δρόμου, να πρασινίσει η περιοχή και να δημιουργήσουμε μια εικόνα διαφορετική.

Θα δωθεί έμφαση στη Βιομηχανική Περιοχή

Δυστυχώς η Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης περιτριγυρίζεται από οχληρή βιομηχανία. Δώσαμε και δίνουμε σκληρό αγώνα για να φύγουν κάποια εργοστάσια. Καταφέραμε να κλείσουμε το ένα, ενώ το άλλο υπολειτουργεί. Η κυβέρνηση αποφάσισε να το μεταφέρει αλλού, υπήρχαν δικαστικές διαμάχες. Περάσαμε δύσκολα με το εργοστάσιο ασφάλτου, όμως τώρα είμαστε στο σωστό δρόμο να κλείσει και το άλλο.

Υπάρχει και το πρόβλημα με τις πυρκαγιές εντός της Βιομηχανικής περιοχής. Κάθε χρόνο είχαμε πυρκαγιές. Έγιναν συσκέψεις με τους Δημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες και νομίζω ότι και σ’ αυτό το κομμάτι είμαστε στο σωστό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν. 

Η Βιομηχανική περιοχή του Δήμου Νότιας Λευκωσίας -Ιδαλίου είναι ίσως η μεγαλύτερη της Κύπρου. Μεγάλες εταιρείες εδρεύουν στο Δάλι. Η Βιομηχανική είναι κοντά στον αυτοκινητόδρομο και τώρα με τον περιμετρικό είναι πόλος έλξης για πολλές εταιρείες που θέλουν να δημιουργήσουν εκεί τα εργοστάσια τους. Θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στα εργοστάσια.

Καταγράψαμε τα προβλήματα, είδα προσωπικά πάρα πολλούς και συζήτησα μαζί τους προεκλογικά. Θα δώσουμε έμφαση και στη Βιομηχανική του Ιδαλίου, η οποία αποφέρει πολλά έσοδα στο Δήμο και θέλουμε να επενδύσουμε και σ’ αυτό τον τομέα.