Δευτέρα, Δεκέμβριος 23, 2024

Breaking

Ποιά είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε κοινότητα ξεχωριστά (Αλάμπρα, Νήσου, Πέρα Χωριό. Λύμπια, Ποταμιά) και ο Δήμος Ιδαλίου και πως προτίθεστε να τ’αντιμετωπίσετε ως νέος Δήμος;

Ανδρεας ΙωσήφΠριν αναφερθούμε ειδικά στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα θεωρώ ότι θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από την 1 η Ιουλίου 2024 παίρνει σάρκα και οστά η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την οποία όλοι οι φορείς που έχουν ανάμειξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ώστε να υλοποιηθεί. Από την προαναφερθείσα ημερομηνία το Δάλι, τα Λύμπια, το Πέρα Χωριό, η Νήσου, η Αλάμπρα και η Ποταμιά θα ακολουθήσουν κοινή πορεία. Στόχος είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη της περιοχής μας η οποία έχει δυνατότητες και προοπτικές για να καταστεί μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Αλάμπρα

Στην Αλάμπρα ιεραρχώ τρία τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. 

1) Αποχετευτικό: πρόθεση μας είναι να ζητήσουμε από το ΣΑΛ όπως η Αλάμπρα συμπεριληφθεί μαζί με το Δάλι, τα Λύμπια και το Πέρα Χωριό – Νήσου στην ίδια κατηγορία υλοποίησης του αποχετευτικού συστήματος με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2029. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τους
σχεδιασμούς που έγιναν στο παρελθόν το αποχετευτικό στην Αλάμπρα θα γινόταν μετά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού στις προαναφερθείσες περιοχές.

2) Ανέγερση Τεχνικής – Γεωργικής Σχολής. Στο παρελθόν έγινε πρόταση για ανέγερση Τεχνικής Σχολής στην περιοχή. Θα δώσουμε ώθηση σε αυτή την πρόταση. Πρόσφατα συναντήθηκα με την Υπουργό Παιδείας και συζητήσαμε το θέμα. Εισήγηση μου η Τεχνική Σχολή να περιλάβει και θεματικές που αφορούν θέματα Γεωργίας και να μετατραπεί σε Τεχνική – Γεωργική Σχολή. Η Υπουργός επέδειξε ενδιαφέρον λέγοντας ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

3) Ηλιοθερμικό πάρκο. Θεωρούμε σημαντικό το γεγονός ότι οι αρμόδιες αρχές, όπως ήταν η απαίτηση των κατοίκων, ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία ώστε να σχηματιστεί πλήρης και ξεκάθαρη εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, όσον αφορά τη χλωρίδα και πανίδα, τις αντανακλάσεις, την ηχορύπανση κ.α. Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή. Το τεμάχιο στο οποίο σχεδιάζεται η ανέγερση του έργου γειτνιάζει με οικιστική ζώνη και βιότοπο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει
να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων και να μην κάνουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις κατά την εξέταση όλων των παραμέτρων που  αφορούν την αίτηση. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να επωμιστούν τις συνέπειες αποφάσεων οι οποίες θα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους ή θα επιβαρύνουν το φυσικό περιβάλλον.

Νήσου

Στη Νήσου το φαινόμενο με τις καταβόθρες είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε τη δεκαετία του 1990. Με τα μέτρα που λήφθηκαν από το κοινοτικό συμβούλιο προστατεύεται η ασφάλεια των πολιτών. Προτείνουμε όπως αναζητηθούν τρόποι και να μελετηθεί το ενδεχόμενο σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αξιοποίηση της περιοχής για επιστημονικούς και μόνο σκοπούς. Με αυτό τον τρόπο ένα σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας θα μετατραπεί σε ευκαιρία και θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας. Ένα επίσης θέμα που θα πρέπει να προωθηθεί είναι η ασφαλτόστρωση και η κατασκευή κάποιων βελτιωτικών έργων σε δρόμους του δημοτικού διαμερίσματος. 

Πέρα Χωριό

Στο Πέρα Χωριό βρίσκεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης το οποίο θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί και με νέα εκθέματα. Στόχος να περιληφθεί στη «Διαδρομή στην ιστορία» την οποία έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε ώστε ο επισκέπτης να έχει την ευκαιρία με λεωφορείο να μπορεί να ξεναγηθεί και να αντλήσει πληροφόρηση για την περιοχή μας. Το λεωφορείο που θα κάνει τη «Διαδρομή στην ιστορία» θα διέρχεται από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με στόχο την προβολή και ανάδειξη των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών θησαυρών της περιοχής της Νότιας Λευκωσίας. Στη διαδρομή περιλαμβάνεται και το εκκλησάκι της Παναγίας Τσαμπίκας για το οποίο υποβάλαμε στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εισήγηση για ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί σε αυτό ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες.

Στο Πέρα Χωριό αυτή τη στιγμή βρίσκεται το κέντρο της οικονομίας της περιοχής. Θα πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι από το δημοτικό συμβούλιο ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται τόσο στην εν λόγω περιοχή όσο και ευρύτερα. Για παράδειγμα να αξιολογηθεί η επάρκεια των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης, η βελτίωση ή και κατασκευή πεζοδρομίων εκεί και όπου χρειάζεται. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι η τοπική αρχή έχει την ευθύνη να διευκολύνει όλους τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα δημοτικά της όρια συμπεριλαμβανομένων και στις τρεις Βιομηχανικές περιοχές (Ιδαλίου, Πέρα Χωριού – Νήσου και Αλάμπρας). Οι βιομηχανικές περιοχές του Δήμου μας αποτελούν ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στον οποίο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Λύμπια

Τα Λύμπια ως ακριτική κοινότητα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να παρθούν μέτρα τα οποία θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των κατοίκων. Τα Λύμπια όπως και άλλες κοινότητες που βρίσκονται κοντά στη Γραμμή Αντιπαράταξης π.χ. η Ποταμιά, ασφυκτιούν και οι κάτοικοι τους επωμίζονται την απώλεια εσόδων και ευκαιριών λόγω της κατάστασης που έφερε η τουρκική εισβολή του 1974. Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία να παραχωρηθούν και άλλα κίνητρα ώστε οι ακριτικές περιοχές να αποτελέσουν ελκυστικούς προορισμούς για νέες οικογένειες που επιθυμούν να κατοικήσουν στην περιοχή καθώς επίσης και διασφάλισης της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων. 
Με την υλοποίηση έργων υποδομής και εφαρμογή σχεδίων στήριξης οι ακριτικές περιοχές θα επιβιώσουν και θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν το σημαντικό τους ρόλο προς επίτευξη του στόχου της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να απαιτήσει οικονομική στήριξη για τις ακριτικές μας περιοχές. Οι κάτοικοι των Λυμπιών αλλά και των άλλων ακριτικών περιοχών αξίζουν και πρέπει να τύχουν στήριξης από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα υποδομής, για έργα που θα δίνουν ζωή και τα οποία θα τους βγάζουν από τη μειονεκτική θέση που βρίσκονται αφού καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των τουρκικών στρατευμάτων.

Ο Ανδρεας Ιωσηφ μιλά σε ακροατήριο

Ποταμιά

Η συμπερίληψη της Ποταμιάς στο τοπικό σχέδιο Νότιας Λευκωσίας είναι εκ των ων ουκ άνευ γι’ αυτό σε περίπτωση που ο κόσμος επιλέξει τη δική μας υποψηφιότητα θα γίνουν διαβήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Προσωπικά θεωρώ αδιανόητο η ακριτική κοινότητα της Ποταμιάς να είναι εκτός και να παραμένει ουσιαστικά ουραγός στην προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου της περιφέρειας μας. Σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ποταμιά είναι και η έλλειψη φωτισμού στο δρόμο Βιομηχανικής περιοχής Ιδαλίου – Ποταμιάς. Θα πρέπει να γίνουν έντονα διαβήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες και να επισημανθεί η μεγάλη αναγκαιότητα υλοποίησης της ηλεκτροδότησης του συγκεκριμένου δρόμου ο οποίος είναι η βασική είσοδος και έξοδος στην κοινότητα.

Δάλι

Στο Δάλι όπως και σε άλλες περιοχές της Κύπρου έχει εξελιχθεί σε μάστιγα η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκυβάλων σε ανοικτούς χώρους. Πρόκειται για πράξη το λιγότερο απαράδεκτη η οποία έχει πολλές συνέπειες για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Πέραν από την άσχημη εικόνα που δημιουργείται και η οποία κανένα δεν τιμά, το φυσικό περιβάλλον μολύνεται ανεπανόρθωτα. Επιπλέον συνεπεία των πράξεων κάποιων ασυνείδητων οι τοπικές αρχές επιβαρύνονται με σημαντικό οικονομικό κόστος για τη συλλογή από τη φύση των αντικειμένων αυτών. Η αντιμετώπιση του φαινομένου το οποίο κατά περιόδους λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων τα οποία θα διευκολύνουν και τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν στη διάθεση τους το κατάλληλο μέσο για να μεταφέρουν στο Πράσινο Σημείο τα απόβλητα από το νοικοκυριό τους.

1) Κατ’ οίκον παραλαβή και μεταφορά στο Πράσινο Σημείο των οικιακών αποβλήτων. Για παράδειγμα 1 φορά το τρίμηνο να διέρχεται από τα σπίτια κάθε δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου συνεργείο το οποίο θα μεταφέρει δωρεάν τα απόβλητα των νοικοκυριών στο Πράσινο Σημείο. Οι δημότες θα ενημερώνονται για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διέρχεται από τη γειτονιά τους το συνεργείο για παραλαβή των αντικειμένων μέσω αναλυτικού προγράμματος το οποίο θα κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή και ταυτόχρονα θα δημοσιεύεται στα ηλεκτρονικά μέσα του Δήμου.

2) Σε ενδεχόμενη παραλαβή των οικιακών αποβλήτων, από τα σπίτια των δημοτών και μεταφοράς τους στο Πράσινο Σημείο από συνεργείο του Δήμου, σε άλλες από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες ο δημότης θα καταβάλει o ίδιος το σχετικό οικονομικό κόστος.

3) Αναγκαία η αναδιοργάνωση του υφιστάμενου προγράμματος συλλογής των σκουπιδιών.

4) Εφαρμογή στρατηγικής η οποία θα συμβάλει στη δημιουργία προϋποθέσεων ενός βιώσιμου ανθρώπινου, αστικού περιβάλλοντος.

5) Στήριξη και υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών τα οποία θα προωθούν πρακτικές οι οποίες είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Ο ευπρεπισμός και η καθαριότητα της περιοχής του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα μας. Στο Δάλι και ιδιαίτερα στην Ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ένα βασικό θέμα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι είναι η παρουσία της βιομηχανικής περιοχής κοντά στην οικιστική ζώνη. Θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και να γίνει κατανοητό από όλους ότι η υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι αδιαπραγμάτευτη. Εξάλλου οι δημότες ουδεμία ευθύνη φέρουν για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και καλούνται να επωμιστούν το βάρος των πράξεων και των λαθών που έγιναν στο παρελθόν και είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση των ασφαλτικών εργοστασίων στο σημείο όπου βρίσκονται σήμερα. Η περιφέρεια Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν. Η περιοχή μας έχει όλα τα εφόδια για να εξελιχθεί σε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προορισμό, όχι μόνο λόγω του αξιοθαύμαστου ιστορικού και πολιτιστικού της πλούτου, αλλά και λόγω των φιλοπρόοδων και εργατικών κατοίκων της οι οποίοι μπορούν να τη μετατρέψουν σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Η περιοχή της Νότιας Λευκωσίας έχει τη δυναμική η οποία προκύπτει από την πλούσια ιστορία της ώστε να καταστεί αναπόσπαστο μέρος του τουριστικού χάρτη της Κύπρου.