Κυριακή, Δεκέμβριος 22, 2024

Breaking

Δυναμική, θετική και η ροζ πινελιά στο Δήμο Νότιας Λευκωσίας, η Αντιδήμαρχος Αλάμπρας Πόπη Τσιοπανή Κωνσταντίνου, βλέπει ραγδαία ανάπτυξη της Αλάμπρας τα επόμενα χρόνια και ετοιμάζεται γι αυτήν.

Αεροφοτογραφία της Αλάμπρας

Η Αντιδήμαρχος Αλάμπρας είναι η τελευταία από τη σειρά συνεντεύξεων των έξι Αντιδημάρχων του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου μέσα από τις οποίες είδαμε τα προβλήματα και τις προοπτικές των Διαμερισμάτων τους.

Σήμερα, η Πόπη Τσιοπανή Κωνσταντίνου, μας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αλάμπρα και τις δράσεις για την επίλυση τους. Αναφέρεται επίσης στα πλάνο της για το μέλλον, τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με το Δήμαρχο, τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους και το Δημοτικό Συμβούλιο και την αλληλουχία που υπάρχει στα έργα που θα γίνουν στην Αλάμπρα τα επόμενα χρόνια.

Μια από τις πρώτες επιτυχίες της είναι το άνοιγμα γραφείου του ΕΟΑ στην Αλάμπρα για τους δημότες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου.

Αναγνωρίζει ότι υπάρχει μπόλικη δουλειά να γίνει όμως δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει, με ζήλο και θετική σκέψη και ζητά την υποστήριξη των οργανωμένων συνόλων και των δημοτών του Δημοτικού Διαμερίσματος για την πρόοδο και ανάπτυξη της Αλάμπρας.

Πόσο εύκολη είναι η μετάβαση από το Κοινοτικό Συμβούλιο στο Δήμο;

Είναι θετικό ότι μαζί με τους Αντιδημάρχους και το Δήμαρχο υπάρχει άριστη σχέση. Όταν πηγαίνεις σ’ ένα νέο χώρο και παίρνεις μαζί σου τα τόσα σου προβλήματα, όπως και η καθεμιά από τις έξι μονάδες και βρίσκεις όμως ανθρώπους να σε αντιμετωπίσουν θετικά, επειδή είσαι και γυναίκα Αντιδήμαρχος, αυτό είναι θετικό. Το ότι υπάρχουν θέματα, υπάρχουν, δεν είναι εύκολο.

Όταν ήμασταν Κοινοτικό Συμβούλιο τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο Κοινοτάρχης με τους Συμβούλους του και ενεργούσαν άμεσα. Όμως το να είσαι στο Δήμο και να είσαι μέρος του Δήμου, σημαίνει να έχεις Συμβουλευτική Επιτροπή στο χωριό σου, Επιτροπές στις οποίες πρέπει να πάει το θέμα και ακόμα να περάσει στην ολομέλεια και αν εγκριθεί τότε προχωράς. Και αυτό γίνεται μια φορά το μήνα. Άρα υπάρχει μια διαδικασία για να προωθηθεί κάποιο θέμα και χρειάζεται χρόνος. Φυσικά υπάρχουν και θέματα που μπορείς να λύσεις μόνος σου σαν Αντιδήμαρχος.

Το άλλο θετικό είναι ότι υπάρχουν οι υπηρεσίες. Έχουμε την Τεχνική Υπηρεσία και το Υγειονομικό στις οποίες μεταφέρεις το δημότη σου κατευθείαν. Εκεί καταγράφεται το παράπονο του, παραμένει περασμένο και με τη σειρά του θα επιλυθεί.

Θέλεις να καθαρίσεις κάπου, θα ενημερώσεις τη σχετική υπηρεσία του Δημαρχείου και θα έρθει μια ομάδα εργατών να καθαρίσει. Δεν θα έρθει ένας εργάτης να καθαρίσει μια οδό και να ασχολείται τρείς μέρες. Θα έρθει μια ομάδα εργατών με τα τρακτέρ της, όπως για παράδειγμα συνέβει με τα στολίδια μας στην είσοδο του χωριού. Είπα στην υπηρεσία ότι ο χώρος δεν ήταν ενδεδειγμένος και ήρθε τρακτέρ, φορτηγό, μηχανή των χόρτων, μηχανή που κλαδεύει, άσπρο τσακίλι, σε τρεις ώρες τελείωσαν και έφυγαν.

Στα αρνητικά, όπως είπα, είναι αυτή η διαδικασία μέχρι να περάσει ένα θέμα από τις επιτροπές για να υλοποιηθεί. Δεν κόπηκε κάποιο θέμα στην ολομέλεια μέχρι σήμερα. Σχεδόν στο 90% υπάρχει ομοφωνία στις μέχρι τώρα αποφάσεις μας.

Οι πολιτιστικές υπηρεσείες του Δήμου

Ποιός είναι ο ρόλος του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλάμπρας στο Δήμο Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου;

Οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας - Ιδαλίου έχουν μετακομίσει στα αναπαλαιωμένα κτίρια του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλάμπρας και προϊσταμένη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών είναι η Αντιδήμαρχος Αλάμπρας. Μαζί με την πολιτιστική λειτουργό που εργάζεται και στεγάζεται εδώ και την υπάλληλο που εργάζεται στο γραφείο για την εξυπηρέτηση των δημοτών μας και η οποία βοηθά και την πολιτιστική λειτουργό σε ότι χρειαστεί, διοργανώνουν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα του Δήμου.

Είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι γιατί όλοι παρατηρούν και βλέπουν πως έγινε μια εκδήλωση. Και κάνουμε εκδηλώσεις σε όλο το Δήμο.

Για παράδειγμα τώρα τα Χριστούγεννα είχαμε να ετοιμάσουμε εκδηλώσεις για έξι κοινότητες. Τις εκδηλώσεις στα πέντε Διαμερίσματα και τη φωταγώγηση που κάνει ο Δήμος και από την οποία ξεκινούν όλα. Είναι πάρα πολλή δουλειά, η λειτουργός μπορεί να υπερβεί την ώρα εργασίας της κατά πολύ μέχρι να συντονίσει και να ετοιμάσει την κάθε εκδήλωση. Ο ρόλος της είναι πολύ σημαντικός. Σκεφτείτε ότι ήταν μόνη στο Δήμο Ιδαλίου με 13 χιλιάδες κατοίκους και τώρα έχει 26 χιλιάδες και 5 διαφορετικές κοινότητες που, καλώς ή κακώς, η κάθε μια έχει και τη δική της νοοτροπία. Η κάθε κοινότητα δούλευε διαφορετικά και είχε τα δικά της δεδομένα. Όμως, εντάξει, είμαστε καλά.

Ξεκίνησαμε με τη φωταγώγηση του Δήμου στις 8 Δεκεμβρίου και ακολούθησαν στις 14 η Ποταμιά και τα Λύμπια, στις 15 η Αλάμπρα και τα Λύμπια για δεύτερη μέρα και στις 20 θα γίνει η εκδήλωση στο Πέρα Χωριό Νήσου.

Υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα την πρωτοχρονιά ή τα φώτα;

Ναι, φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αλάμπρας η Θεατρική παράσταση “Ο Σκρουτζ” την Κυριακή 5 Ιανουαρίου στις 3:15 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Αλάμπρας. Η παράσταση είναι ανοιχτή για όλους τους δημότες του Δήμου Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου και όχι μόνο.

Υπάρχει ανάπτυξη στην Αλάμπρα;

Το χωριό μας είναι σε κεντρικό σημείο. Έχουμε 15 λεπτά από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα και μισή ώρα από τη Λεμεσό. Έχουμε τόση πολλή ανάπτυξη τώρα, με άδειες οικοδομής μεμονωμένων κατοικιών και μικρών συγκροτημάτων που θεωρώ ότι αυτή την πενταετία η ανάπτυξη στην Αλάμπρα θα είναι ραγδαία.

Είναι πολύς ο κόσμος που ζητά να κατοικήσει στην Αλάμπρα και ζητούν ακόμα και χώρους για ενοικίαση γιατί τους βολεύει η θέση. Η γεωγραφική μας θέση είναι πολύ σημαντική.

Υπάρχει και διαθεσιμότητα;

Για την ώρα υπάρχει. Όπως βλέπουμε έχουν ξεκινήσει και οι μικρές πολυκατοικίες. Ήδη χτίζεται μία με 10 διαμερίσματα ενώ στα χαρτιά υπάρχει ακόμα μία με άλλα 10 διαμερίσματα.

Τα κυριότερα προβλήματα

Ποιά είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημοτικό Διαμέρισμα της Αλάμπρας;

Το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το αντιπλημμυρικό, το οποίο έχουμε βάλει μπροστά. Έχουμε ήδη πληρώσει τους μελετητές και τον Φεβρουάριο η μελέτη θα κατατεθεί στα Δημόσια Έργα για να ξεκινήσει η διαδικασία και προσφορών. Είναι ένα έργο που μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο 2026. Πήραμε την διαβεβαίωση του Διευθυντή των Δημοσίων Έργων ότι αν κατατεθεί μέχρι το Φεβρουάριο του 2025 θα το δεχτούν και θα μπει στους προϋπολογισμούς.

Το επόμενο, επίσης σημαντικό, πρόβλημα είναι το αποχετευτικό. Δεν είμαστε μέσα στο πρόγραμμα του ΕΟΑ. Είμασταν το 2011 αλλά λόγω των διαφόρων γεγονότων μείναμε εκτός.

Ευελπιστούμε ότι με τον ερχομό του ΕΟΑ στην Αλάμπρα, ο οποίος θα στεγαστεί στα πρώην κτίρια της Συνεργατικής (ένα περιφερειακό γραφείο στο οποίο θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κάθε συνδημότης, ακόμα και του συμπλέγματος κοινοτήτων Μαχαιρά) και λόγο των άριστων σχέσεων μας με τον ΕΟΑ, αφού αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε την Αλάμπρα για να στεγαστεί, θα μας βοηθήσουν και με το αποχετευτικό. Έχουμε ήδη μια θετική κρούση προς αυτή τη κατεύθυνση και ευελπιστούμε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η Λεωφόρος Λυμπιών η οποία ξεκίνησε με το Κοινοτικό Συμβούλιο για κάτι διαφορετικό και κατέληξε αλλού. Ο δρόμος δεν ανήκει πλέον στα Δημόσια Έργα αλλά στο Δήμο και για ν’ αλλάξει κάτι εκεί θα πρέπει να μπεί σαν θέμα και να σπαταλήσουμε όλα τα λεφτά της χρονιάς και αν μας φτάσουν, για να κάνουμε τους οχετούς και διαπλάτυνση του δρόμου. Ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με τη σημερινή κατάσταση του συγκεκριμένου δρόμου, όμως θα αναμένουμε να δούμε πως θα συνεχίσουμε.

Δεν μπορεί η Αλάμπρα, με τη χορηγία που της αναλογεί να επιδιορθώσει όλους τους δρόμους του Δημοτικού Διαμερίσματος.

Δηλαδή επιβεβαιώνετε ότι μου είπαν και άλλοι Αντιδήμαρχοι ότι με τα σημερινά δεδομένα θα μείνουν οι δρόμοι ατημέλητοι;

Ναι. Σε μας, όμως, το καλό είναι ότι έχουμε το ρυθμιστικό σχέδιο που ξεκινά από τη Νήσου και φτάνει μέχρι τη διασταύρωση της Λεωφόρου Λυμπιών. Για να γίνει ρυθμιστικό σημαίνει δρόμοι, πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομοι. Είναι ένα μελλοντικό έργο που μπορεί να μην φτάσουμε και να το προλάβουν οι επόμενες διοικήσεις. Δεν μας πειράζει, πρέπει να ξεκινήσει για να προχωρήσει. Θα είναι όμως ολοκληρωμένο. Περνά από τρεις κοινότητες. Τη Νήσου, το Πέρα Χωριό και την Αλάμπρα.

Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Βιομηχανική περιοχή. Είναι ένα πολύ μεγάλο και σοβαρό θέμα το οποίο διονίζεται από τη μέρα που έγινε η Βιομηχανική γιατί δηλώθηκε ως Βιομηχανική περιοχή χωρίς να είναι τέτοια. Μόνο σαν όρος στα χαρτιά της Πολεοδομίας υπάρχει. Από τη στιγμή που είπαμε ότι είναι Βιομηχανική ξεκίνησε το χτίσιμο χωρίς όμως τις προδιαγραφές και χωρίς να τηρούνται οι όροι της άδειας οικοδομής. Είμαστε σε ένα χάος. Και δρόμοι δεν υπάρχουν.

Με αυτό το θέμα ασχολείτο το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Είπαμε με το Δήμαρχο να περιμένουμε να περάσει αυτό το βαρύ εξάμηνο και ακολούθως να κάνουμε μια συνάντηση με τους Βιομήχανους, τους ιδιοκτήτες των τεμαχίων και τους ενοικιαστές και να δούμε πως θα ξεκινήσουμε για να βάλουμε μια τάξη στη Βιομηχανική, διότι θέλει μια τάξη και φυσικά χρήματα.

Δεν μπορούν να διατεθούν όλα τα έσοδα του Δήμου Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου 3-4 εκατομμύρια για να γίνουν δρόμοι στη Βιομηχανική της Αλάμπρας.

Για την σημερινή κατάσταση φταίει το κράτος που δεν μερίμνησε να διασφαλίσει την τήρηση των όρων της άδειας οικοδομής, να ελέγξει την κατασκευή και να δώσει ένα πιστοποιητικό τελικής έγκρισης για να χρησιμοποιηθεί το κτίριο.

Θέμα προτεραιότητας είναι και αυτό του κοιμητηρίου. Έχουν απομείνει πολύ λίγες θέσεις και ήδη ξεκινήσαμε διαδικασία για να δημιουργηθεί χώρος στη δεξιά πλευρά, στον εναπομείναντα χώρο του κοιμητηρίου που είναι εκτός του περιτοιχίσματος.

Αναμένεται η απόφαση του Δήμου για την αξιοποίηση του τεμαχίου που αγοράστηκε για να δημιουργηθεί το νέο κοιμητήριο κατά πόσο θα χρησιμοποιηθεί ως τέτοιο ή αν θα αξιοποιηθεί διαφορετικά και να εξεταστεί η αγορά νέου τεμαχίου.

Το χρονοδιάγραμμα

Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλάμπρας

Εμείς σαν πρώτο στο χρονοδιάγραμμα μας έχουμε το αντιπλημμυρικό το οποίο κινδυνεύαμε να το χάσουμε. Καταφέραμε να ετοιμάσουμε τη μελέτη, να πληρώσουμε με συμφωνητικό τους μελετητες και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το Φεβρουάριο τα σχέδια στα Δημόσια Έργα.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό έργο, για τα παιδιά μας, είναι οι στάσεις των λεωφορείων. Αφαιρέσαμε δύο στάσεις οι οποίες στα 30 χρόνια δεν άντεξαν και μας έμειναν μόνο δύο στάσεις στην είσοδο του χωριού. Zητούμε άμεσα να μας στήσουν δύο ακόμα στάσεις εκεί που ήταν οι παλιές, για να μπορούν οι μαθητές μας να τις χρησιμοποιούν και να μην περιμένουν το λεωφορείο στα αυτοκίνητα μαζί με τους γονείς τους.

Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αυτό θα έχει αποπερατωθεί.

Το επόμενο είναι η Γ' και η Δ' φάση ηχοπετασμάτων στους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας – Λεμεσού και Λευκωσίας – Λάρνακα. Ζητούμε να μπουν σε αυτούς τους δρόμους ηχοπετάσματα για μείωση του θορύβου. Έχουν σταλεί επιστολές και αναμένουμε απαντήσεις.

Ζητήσαμε ακόμα την ασφαλτόστρωση του δρόμου που ανήκε στα Δημόσια Έργα και καταστράφηκε από το πέρασμα των αγωγών. Είναι το κομμάτι του δρόμου που ξεκινά από την Γρηγόρη Αυξεντίου μέχρι και την έξοδο του αυτοκινητόδρομου. Αυτό οφείλουν να το κάνουν άλλοι και όχι εμείς. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης ζητήσαμε την επάλειψη της οδού Γοργοποτάμου που καταστράφηκε λόγω των έργων που έχει κάνει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Οι λειτουργοί του υπουργείου Γεωργίας στους οποίους υπάγεται το Τμήμα Υδάτων ήρθαν και έλεξαν τα έργα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μας δώσουν 130 χιλιάδες για να αναλάβουμε εμείς την κατασκευή του δρόμου, μήκους ενάμιση χιλιομέτρου, μέχρι τα σύνορα με την Αγία Βαρβάρα. Το υπόλοιπο μέχρι την έξοδο θα το επαλήψει η Αγία Βαρβάρα με δικό της κονδύλι.

Για το 2025 έχουμε το ρυθμιστικό σχέδιο που αφορά τη Νήσου το Πέρα Χωριό και την Αλάμπρα. Αυτό το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει εφόσον εμείς θα κάνουμε το αντιπλημμυρικό. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο του σταθμού των λεωφορείων. Για να ξεκινήσουν τα δύο έργα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό.

Τα έργα στην Αλάμπρα είναι μια αλληλουχία που όταν ολοκληρωθούν θα δημιουργήσουν μια πολύ σημαντική ανάπτυξη για το Διαμέρισμα.

Θα είναι τρία έργα μαζί, το ρυθμιστικό, το αντιπλημμυρικό και η είσοδος στο σταθμό των λεωφορείων.

Το αντιπλημμυρικο θα μπεί στους προϋπολογισμούς το 2025. Από τη στιγμή που μπαίνει δεν μπορεί να χαθεί και τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα πρέπει να τελειώσει.

Το ρυθμιστικό σχέδιο είναι ένα σχέδιο πολλών χρόνων που μπορεί να μην ξεκινήσει στα επόμενα πέντε χρόνια, όμως ο κυκλοφοριακός κόμβος στην είσοδο των λεωφορείων μπορεί να γίνει μετά το αντιπλημμυρικό.

Τα κατασκευαστικά σχέδια του κυκλοφοριακού κόμβου έχουν εγκριθεί από τα Δημόσια Έργα εδώ και 15 χρόνια.

Για το 2025 ζητήσαμε επίσης τη συντήρηση του οδικού δικτύου στη διασταύρωση Πολυτεχνείου και Χρίστου Νικολαΐδη. Πρέπει να γίνουν οριοθετήσεις και να κατασκευαστούν νέοι δρόμοι.

Επίσης ζητάμε την κατασκευή πεζοδρομίων στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού από την έξοδο της Αλάμπρας μέχρι το σταθμό λεωφορείων Αλάμπρας, από την αριστερή πλευρά του δρόμου. Ετοιμάστηκε εκτίμηση κόστους και θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες σε συνεννόηση με τον επαρχιακό Μηχανικό για την αποδέσμευση κονδυλίου. Αυτό είναι μέρος του ρυθμιστικού σχεδίου το οποίο εμείς είπαμε να προχωρήσουμε μετά το αντιπλημμυρικό, τουλάχιστον από την αριστερή πλευρά. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει πεζοδρόμιο για την ασφάλεια των πολιτών που κινούνται από και προς το σταθμό λεωφορείων.

Περνάμε στο 2026 που θα κάνουμε αναβάθμιση του Κοινοτικού Πάρκου στην Λεωφόρο Λυμπιών. Ζητείται επιτακτικά να γίνει γήπεδο φούτσαλ και αναμένουμε τις εξελίξεις μετά και την επικοινωνία που είχαμε με τον ΚΟΑ.

Επίσης θα πιέσουμε επιτακτικά για το αποχετευτικό και την αναστήλωσει των παλιών βρύσεων που έχει στο πρόγραμμα του και ο Δήμαρχος. Τις δύο τις έχουμε ήδη κάνει και όπως μας έχουν πει δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από την γκρίζα μορφή που έχουν τώρα γιατί ξεφεύγουμε από τις προδιαγραφές.

Το 2027 έχουμε θέσει ως έργο συνεχούς ενασχόλησης την Βιομηχανική ζώνη, το οδικό δίκτυο και την καταγραφή των δρόμων προς γενική ασφαλτόστρωση.

Μέσα στο σχεδιασμό του 2027 είναι και η ανάπλαση του υδατοφράκτη Λυμπιών – Αλάμπρας. Έχουμε συμφωνήσει με τα Λύμπια ότι ένα μέρος των εσόδων μας θα δοθεί για τη συντήρηση του. Στο έργο ζήτησε να συμβάλει με ένα σημαντικό ποσό και η Μοσφιλωτή που δεν ανήκει στο Δήμο αλλά συνορεύει με τον υδατοφράκτη. Υπάρχει ενδιαφέρον από τρεις κοινότητες για να γίνει εκεί ένα έργο για το οποίο χρειάζεται μελέτη.

Ένα ακόμα έργο που έχουμε προς υλοποίηση είναι η ανάπλαση του πυρήνα της Αλάμπρας. Θα γίνει με πλακόστρωτο που θα ξεκινά από τα αναπαλαιωμένα κτίρια θα προχωρά στο στενό γύρο από αυτά, θα καλύψει την οδό Ομονοίας, την οδό Αγίας Μαρίνας και ίσως την οδό Μιχαλάκη Καραολή. Αυτό θα γίνει μετά το αποχετευτικό.

Έχουμε αιτηθεί σε δυο Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Το ένα αφορά την αναβίωση περιοχών υπαίθρου και αυτό για μας σημαίνει ηλεκτρονικές οθόνες αφής, οι οποίες θα μπουν σε δύο σημεία και θα δείχνουν τη διαδρομή προς χώρους ενδιαφέροντος. Επίσης παγκάκια και κάλαθοι σε σημεία της κοινότητας.

Το άλλο είναι το Σχέδιο Ενεργειακής Αναβάθμισης. Είμαστε στο πρόγραμμα του ΕΟΑ που θα ενοικιάσει τα κτίρια της πρώην Συνεργατικής, όπου στεγάζεται και η Πολιτική Άμυνα και θα τα αναβαθμίσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία των συμβολαίων, με τον ΕΟΑ να δίνει ένα καλό ενοίκιο το οποίο θα πηγαίνει στα ταμεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλάμπρας.

Πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα έργα.

Εμείς φορολογούσαμε τους κατοίκους για κοινοτικές υπηρεσίες και σκύβαλα. Πλέον ο Δήμος θα εισπράττει μόνο σκύβαλα. Ωστόσο το ύψος του ποσού που θα εισπράττει θα είναι περίπου στο ύψος του ποσού που πληρώναμε για σκύβαλα και κοινοτικές υπηρεσίες μαζί. Θα είναι κατά μέσο όρο για μια οικογένεια 200 ευρώ το χρόνο.

Θα υπάρχει όμως και κτηματικός φόρος για κάθε τεμάχιο γής που κατέχει ο δημότης. Εδώ να σημειώσουμε ότι με βάση το σχεδιασμό που έχει κάνει ο Δήμος, η Αλάμπρα έχει περισσότερη φορολογήσιμη γη και από τη Νήσου και το Πέρα Χωριό και τα Λύμπια. Άρα τα έσοδα μας στο Δήμο θα είναι περισσότερα από τα άλλα διαμερίσματα.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι η Αλάμπρα έχει μπεί στο Δήμο χωρίς αποθεματικά. Έχει όμως να δώσει την επιχορήγηση που θα εισπράξει από τα αναπαλαιωμένα κτίρια και κυμαίνεται από 90 έως 180 χιλιάδες ευρώ.

Δώσαμε επίσης ένα κτήριο αξιάς πέραν του ενός εκατομμυρίου και το οποίο δεν χρωστάμε και το κτίριο της πρώην Συνεργατικής που θα φέρνει ένα σταθερό εισόδημα στο Δήμο.

Τα αναπαλαιωμένα κτίρια της Αλάμπρας

  • Στα αναπαλαιωμένα κτίρια λειτουργεί αργαλειός με τα προγράμματα του Υφυπουργείου Τουρισμού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα γραφεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Αλάμπρας στο τηλέφωνο 2244867 για περισσότερες πληροφορίες και συντονισμό με την κ. Αντρούλλα.
  • Ο Δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας Ιδαλίου έχει δώσει τις εξουσίες των πολιτικών γάμων στην Αντιδήμαρχο Αλάμπρας, η οποίας τελεί τους πολιτικούς γάμους στη ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των αναπαλαιωμένων κτιρίων στην Αλάμπρα.
  • Στα αναπαλαιωμένα κτίρια υπάρχει αίθουσα συνεδριάσεων και σεμιναρίων χωρητικότητας 35 με 40 ατόμων η οποία διατίθεται προς ενοικίαση.
  • Προς ενοικίαση διατίθεται και η εσωτερική αυλή για εκδηλώσεις, γενέθλια, γάμους, βαπτίσεις, παρουσιάσεις προϊόντων κλπ.
  • Στα δύο ανώγια υπάρχει εισήγηση από το Δημοτικό Συμβούλιο όπως διαμορφωθούν για τη φιλοξενία ξένων επισκεπτών του Δήμου.
  • Στην εσωτερική αυλή υπάρχει διαμορφωμένος χώρος παραδοσιακού καφενείου καθώς και δημοτικής ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης τα οποία ετοιμάζονται να λειτουργήσουν.

Θέλετε να μας πείτε κάτι τελευταίο;

Πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις! Αντιδημαρχείο, οργανωμένοι φορείς και συνδημότες για να καταφέρουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για το Δημοτικό μας Διαμέρισμα. Διότι αν βλέπουμε σαν μονάδες κάποια άλλα πράγματα δεν θα έχουμε το επιθυμιτό αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αφήσουμε την Αντιδήμαρχο, με την εμπειρία των 17 χρόνων σαν υπάλληλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αλάμπρας, να δουλέψει με ζήλο και να πετύχει αυτά που έχει στο πρόγραμμα της.

Πρέπει να θεωρούμαστε τυχεροί που έχουμε κάποιο γνώστη των προβλημάτων και θεμάτων της κοινότητας μας να ηγήται του Διαμερίσματος. Έχει όλη την καλή διάθεση και έχει πάντα θετική αντιμετώπιση. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντιπαραθέσεις με κανέναν γιατί θα είναι τελικά εις βάρος του Δημοτικού Διαμερίσματος και όχι της Αντιδημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπάρχει ο Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος μπορεί να μεταφέρει οποιαδήποτε προβλήματα και η Αντιδήμαρχος η οποία είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε επικοινωνία. Πριν μπορούσαμε να τις πούμε τα προβλήματα μας, ως υπαλλήλου του κοινοτικού συμβουλίου και βρίσκαμε άμεσα λύσεις και δεν μπορούμε τώρα που εκλέγηκε Αντιδήμαρχος;

Είναι διεκδικητική και δίνει το παρόν της σε όλες τις συνεδρίες των επιτροπών, γιατί θέλει να φέρνει στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αλάμπρας αυτά που διεκδικούν και οι υπόλοιποι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Ο Δήμος αποτελείται από έξι Αντιδημάρχους και έχουμε την ιδιαιτερότητα στην Αλάμπρα να έχουμε τη μοναδική γυναίκα Αντιδήμαρχο. Διατηρεί άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους της και δίδει μια ροζ πινελιά στο Δήμο.